Amazone Partij Suriname wil duurzame ontwikkeling
07 Aug 2015, 22:40
foto


De Amazone Partij Suriname wenst hierbij de Surinaamse samenleving in het algemeen en in het bijzonder de Inheemse Volken van Suriname een vreugdevolle en waardige herdenking van de Dag der Inheemse Volken in Suriname toe. Dit jaar is gekozen voor het thema: Bewustwording en Saamhorigheid voor een Duurzame Ontwikkeling. De APS wenst uiteraard hierbij nog een duurzame groene ontwikkeling. Zoals bekend leven er nog 300 miljoen Inheemse Volken in de wereld; het zijn de eerste bewoners van de landen en/of continenten van de wereld.

Deze Inheemse Volken hebben als eerste de onmenselijke handelingen en grillen van het kolonialisme te verduren gehad. In veel gevallen zijn deze volken nog steeds niet bij wet erkend als de Inheemse Volken van het land, zoals ook in Suriname het geval is. Hun woon- en leefgebieden zijn vaak met bruut geweld ontvreemd en gemaakt tot een handelswaar of tot Staatseigendom (Domeingrond).
Dit is slechts een onderdeel van de huidige situatie van Inheemse Volken in de Wereld. De Verenigde Naties hebben op 23 december 1994 per resolutie nr. 49/214, 9 augustus uitgeroepen tot internationale dag van Inheemsen. Het decennium 1995-2005 is ook gesteld als Internationaal Decennium voor Inheemse Volken. En het duurde meer dan 2 decennia van onophoudelijke diplomatieke lobby's door vertegenwoordigers van inheemse volkeren, voordat uiteindelijk op 13 september 2007 de verklaring van de Rechten van Inheemse Volkeren door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met een meerderheid van stemmen werd aangenomen.

Het doel van het Decennium was, om zoveel mogelijk de rechten en ontwikkelingsmogelijkheden van Inheemse Volken te doen erkennen en ontwikkelen binnen dit termijn. Helaas zijn deze nobele doelen van de VN binnen dit termijn niet gehaald; dus is een tweede Decennium voor Inheemse Volken ingesteld door de VN, welk termijn zal aflopen in 2016. Het tweede decennium van inheemse volken is bijna voorbij. De uitdaging nu is om verder verlies van gronden en bestaansmiddelen te voorkomen, structurele armoede en discriminatie te beëindigen, de inheemse identiteit te beschermen en de klimaatverandering een halt toe te roepen. In dit kader hopen we ten zeerste dat de komende regering als één van haar prioriteitspunten zal opnemen; het oplossen van het Grondenrechtenvraagstuk, uitgaande uit het rechtsgevoel van de Inheemse mens zelf. Gezamenlijk zullen we strijden voor een duurzame groene ontwikkeling van Suriname.

Amazone Partij Suriname, René Artist (voorzitter)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May