Suriname heeft een participatie maatschappij nodig
08 Aug 2015, 09:41
foto


.... De weg daartoe is lang, maar is wel de juiste...

Elke dag een stap op die weg door ons allen te maken en uiteindelijk (5-10 jaar) komen we op duurzame winst. Natuurlijk, niet iedereen gaat mee doen doch als 35-45% mee kan doen is dat al heel wat en betekent dat we dan zeker duurzaam uit de huidige sociaal-economische-financiële malaise komen.

Valt het u op dat we ook nu weer min of meer de zelfde kreten en woorden horen van vele politci, parlementariërs maar ook van ondernemers en maatschappelijke groepen die we in feite al 50 jaar terug ook hoorden? Te groot ambtenaren apparaat met weinig output, oneerlijke salaris verhoudingen, instanties die via vriendjespolitek overfactureren voor aankoop, buitenlandse reizen voor conferenties die niets opleveren ja een rapport dat in de prullenmand verdwijnt, werknemers die liever lui zijn dan moe maar wel een goed salaris willen...enz.

Steeds zijn we het ermee eens wat we allemaal oh zo goed bedoelen in de abstract (dus rationeel, dus de woorden). Doch zodra er een begin wordt gemaakt om de doelen te realiseren, zodra meesten van ons de change zien aankomen...zodra meesten van ons zien dat het abstracte waarmee we het met z’n allen eens waren...nu werkelijkheid gaat worden...raken velen in paniek en onrustig en gaan over tot weerstand, uitstellen en sabotage van het proces. Ze grijpen terug naar de nostalgie en comfort van de status quo en verworven glazen paleizen en voordelen. Zeker, ze willen duurzame ontwikkeling en innovatie zolang alles maar bij het oude, status quo blijft. Daarom ontplooit men dan een storm van activiteiten als eindeloos vergaderen, meetings, conferenties, nota's, rapporten maken, cursussen volgen, papierwerk, wat tot alles leidt en resultaat heeft, behalve innovatie en een effectievere werkvloer met meer productie en voldoening.

Wat hier ontbreekt is de sleutel die de obstructieve mindset en attitude van hoog tot laag onder ons moet 'unlocken'. Tot die sleutel behoort bij ons het ontbreken van de mentale en emotionele discipline en durf om van abstract naar werkelijkheid en juiste implementatie te transformeren.

Naast jobskills, effectief leiderschap en management met nemen van de juiste beslissingen en maatregelen is nu belangrijk, vermelde mentale en emotionele discipline met de juiste attitude en mindset ontwikkelen en op de werkvloer etaleren.

Bij functioneren in overheids diensten, bedrijfsleven, maar ook op scholen, in het sociaal verkeer en gezinsleven draait alles op twee dynamieken:

1. THINGS: zoals geldbron, salaris, infrastructuur, gebouw, inrichting, jobskills, opleidings niveau, beleidsnota, project rapport, regels, wetten, procedures, kortom alles wat analytisch is dus zwart op wit.

2. PEOPLE: de things worden geïmplementeerd door de 'people' dus leiding, staf, personeel. Die hebben naast met things ook te maken met emoties, integriteit , passie, motivatie, eerlijkheid, commitment, vertrouwen,maar ook met eigen belang, machtslust, vriendjespolitiek, dubbele agenda, attitude, lusten, eigen wensen...

In dagelijkse situaties zowel op de werkvloer als in het sociaal-privé leven is op elk moment de uitkomst van het samenspel tussen things en people nu die op dat moment de attitude en gedrag van het individu gestalte geeft.

Dit samenspel wordt ook wel genoemd de “software” van de mens. Als een computer de opdracht krijgt iets uit te voeren en de “software” daartoe onvoldoende is, komt er een verkeerd of mislukt resultaat. Bij de mens is het precies zo; als de eigen”software” onvoldoende ontwikkeld is, dus het samenspel, de alignment tussen things en people onvoldoende is, komt er een verkeerde attitude en gedrag leidend tot inferieure prestatie. Dit is vaak zo bij individuen die ‘leiders” zijn maar komt ook veel voor bij managers, supervisors, personeel, leerkrachten, studenten en ouders.

Dit proces van ontwikkelen van de menselijke software en daaruit voortvloeiend de mindset en attitude is die lange weg die we met ons allen gaan moeten bewandelen, van hoog tot laag. De tools om op die weg te komen en te wandelen zijn er, laten we nu met zijn allen die eerste stap alvast doen en de tools vastgrijpen en verder gaan.

Drs. S.Gobardhan, Attitude Specialist

mahatt@earthlink.net
www.improveattitude.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May