Strijkorkest uit Groningen enthousiast ontvangen
07 Aug 2015, 01:54
foto
Het Haydn Jeugd Strijkorkest bezig met de oefening. (Foto: Raoul Lith)


De Kathedrale Koorschool bestaat vijf jaar en heeft daarom ervoor gekozen om jongeren uit verschillende delen van het land te laten genieten van muziek. Het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO) van Groningen, Nederland, is speciaal hiervoor uitgenodigd. 35 leden van dit orkest zijn al flink bezig met muziek maken, bezoeken afleggen en oefenen. Hun leeftijd varieert tussen de 12 en 18 jaar. Donderdagavond is een wervelende show weggegeven in de St Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek.


Tijdens deze concerten wordt er extra aandacht besteed aan het milieu en behoud van de natuur. Het thema van dit project is 'Jepi Mi Kondre'. Het is de bedoeling jeugdigen te inspireren om een strijkinstrument te bespelen. De leden van het strijkorkest maken samen met kinderen uit Suriname muziek. De oefeningen en optredens verlopen prima.

De Nederlandse muzikanten hebben al een bezoek gebracht aan kinderen van Groningen en Saramacca. Ook Powakka en Brokopondo worden aangedaan. “Op zo een manier willen wij meer jongeren bereiken. Ik heb erg genoten van de rondleiding in Groningen en van de manier hoe de Surinaamse jeugdigen hun instrumenten bespelen. Ik heb er geen woorden voor. Wij zijn ook van plan om Surinaamse muziekstijlen te bespelen,” zegt Jacolien de Nooij, manager van het HJSO aan Starnieuws.

De leden van het orkest bespelen violen, altviolen, cello’s en contrabassen. De dirigent Jan-Ype Nota leidt het orkest nu al 10 jaar en is nog steeds geïnspireerd. Elk jaar gaat het HJSO op tournee naar het buitenland. De groep is bijzonder enthousiast over Suriname. Tot 12 augustus worden diverse optredens verzorgd.

Monique Eenig
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May