CLAD: EBS betaalt 4 miljoen euro teveel voor goederen
07 Aug 2015, 00:01
foto
CLAD illustreert met een voorbeeld hoe dubbele winsten zijn opgebracht door Superior Contracting NV.


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) heeft vastgesteld dat Superior Contracting NV meer dan 4 miljoen euro teveel in rekening heeft gebracht aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) voor levering van goederen. Er was ook geoffreerd door Necarex BV. De opdracht is rechtstreeks gegeven door directielid Willy Duiker op basis van de 'behoefte/prognosestaat'. Dit wordt intern volgens het CLAD-onderzoek niet realistisch en betrouwbaar ervaren.

De CLAD heeft een onderzoek verricht naar vermeende malversaties bij EBS. Dit in opdracht van waarnemend procureur-generaal Roy Badjnath Panday, nadat het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi documenten had verstrekt aan hem. Er zou sprake zijn van een onevenwichtigheid in de soort en het aantal bestelde goederen, van vijftal typen kabels, die overvloedig besteld zijn. Andere goederen die moeten leiden tot het leveren van volledige pakketten voor aansluitingen aan EBS-klanten, worden niet besteld. Dit fenomeen wordt aangeduid als 'scheefinkopen'. CLAD heeft Duiker hiermee geconfronteerd met de onevenwichtige en overvloedige aankopen. Hij deelt mee dat het gaat om 'direct charge' goederen en geen magazijngoederen voor het doen van aansluitingen voor particulieren en bedrijven.

Uit verder onderzoek blijkt dat de ingekochte goederen van Superior Contracting NV worden aangewend in de normale bedrijfsvoering, waaronder het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. "Hieruit blijkt dat de via Superior Contracting NV ingekochte partijen als magazijnvoorraad zijn verantwoord en er geen sprake is van 'direct charge' goederen", stelt CLAD vast. Benadrukt wordt dat duidelijk blijkt dat hier sprake is van 'scheefinkopen'. Waaraan behoefte bestaat, zoals kWH-meters, is niet besteld.

Door Superior Contracting NV zijn twee leveringen aan EBS niet verwerkt in de financiële administratie en ze zijn ook niet te vinden in het magazijnvoorraadsysteem. De concept jaarrekening van 2014 bevat volgens CLAD een fout van euro 402.832,00. De CLAD stelt vast dat de overeenkomst met Superior Contracting niet in het voordeel is van de EBS. Een rentecomponent en 'financial cost' zijn dubbel in rekening gebracht. "Eveneens is er sprake van een winstopslag van boven de 100%, hetgeen als zeer ongebruikelijk is aan te merken. De onderbouwing van de belastingcomponent blijft vooralsnog onduidelijk", concludeert de CLAD. Duiker heeft niet op alle vragen antwoord gegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May