Hiroshima herdenkt atoombomaanslag 70 jaar geleden
06 Aug 2015, 12:23
foto
De herdenkingsceremonie in Hiroshima met zicht op de Atomic Bomb Dome.(Foto's: Reuters)


Luidende klokken en duizenden hoofden gebogen in gebed. Dat is het beeld vandaag tijdens ceremonies in Hiroshima waar de 70ste jaardag wordt herdacht van de ontploffing van de eerste atoombom in de wereld. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat het Amerikaanse oorlogsvliegtuig de Enola Gay tot ontploffing bracht boven Hiroshima. Er kwamen daarbij 140.000 mensen om.

Overlevenden hebben Japan bij de herdenking gewaarschuwd voor zijn inspanningen om Japanse troepen te sturen naar conflictgebieden. Premier Shinzo Abe en zijn regering zijn bezig wetsvoorstellen voor beveiliging door het parlement te krijgen. In het raamwerk van die voorstellen zouden Japanse troepen naar conflictgebieden gestuurd kunnen worden, wat de eerste keer zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. De inspanningen van de premier en zijn team hebben massale protesten ontlokt in het land.

Velen met herinneringen aan de oorlog en de nasleep daarvan hebben vernietigend gereageerd op de handelingen van Abe om afstand te nemen van de Pacifische grondwet. "Deze wetten zullen onze natie opnieuw de tragedie van oorlog brengen", zegt Yukio Yoshioka (86). "Ze moeten worden ingetrokken." Abe heeft in een toespraak tijdens de ceremonie opgeroepen tot de afschaffing van kernwapens. Hij heeft daarbij herhaald dat de regelingen noodzakelijk zijn om de veiligheid van Japan te garanderen. Op de exacte tijd dat de bom ontplofte op 6 augustus 1945 stond een enorme menigte stil bij het moment, terwijl de Peace Bell werd geluid en honderden duiven werden vrijgelaten.

Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima heeft aangedrongen dat kernwapens worden afgeschaft en eist dat beveiligingssystemen worden ontwikkeld die niet afhankelijk zijn van militaire macht. "Met geduld en doorzettingsvermogen werken om deze systemen te ontwikkelen, zal van vitaal belang zijn en zal vereisen dat we de weg naar de ware vrede, zoals aangegeven in de Japanse grondwet, moeten stimuleren in de hele wereld." Velen die zich hadden verzameld voor de ceremonie hebben hun oproep tot vrede hernieuwd.

De bombardementen op Hiroshima werden drie dagen later vervolgd op Nagasaki. Ongeveer 40.000 inwoners werden op slag gedood. De oorlog eindigde zes dagen later op 15 augustus 1945. Met de atoombommen toonde de Verenigde Staten een ongekende kracht. Japan gaf zich drie dagen later over en de Tweede Oorlog was voorbij. In de geschiedenis van oorlogsvoering blijven deze bombardementen op de Japanse steden de enige waarbij kernwapens zijn gebruikt. De effecten van de kernbomaanslag gaan verder dan de overlevenden. De steden Hiroshima en Nagasaki zijn bekend voor kanker, voortijdige geboorten en misvormde baby's. Ongeveer 90 procent van de stad werd verwoest. Vandaag de dag staat er een nieuwe stad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May