Schaakproject in diverse buurten komt op gang
05 Aug 2015, 18:33
foto
Twee instructeurs, omringd door pupillen. (Foto's: Onderdirectoraat Jeugdcentra)


Het schaakproject van het Onderdirectoraat Jeugdcentra verloopt vlot op Tout Lui Faut, Houttuin, Clevia, Flora A en Kasabaholo. Te Kasabaholo is het project pas opgestart, in de andere gebieden loopt het al zes maanden. In de buurten Flora B en Rahemal is de activiteit stopgezet door afname van interesse en/of veelvoudig verzuim. In totaal hebben ongeveer 50 kinderen leren schaken.

Het ministerie hoopt dat leren schaken bij zal dragen aan betere studieresultaten. De kinderen krijgen een keer per week les van drie deskundigen. Er wordt gewerkt uit de schaakwerkboeken stap 1 t/m 6 en conform de voorwaarden van de Surinaamse Schaakbond (SSB).

Zeven pupillen van Clevia hebben intussen het examen stap 1 van de Surinaamse Schaakbond gemaakt en twee zijn geslaagd. De kinderen hebben verder met drie teams, elk bestaande uit 11 spelers, meegedaan aan het toernooi van de Surinaamse Schaakbond op 16-17 mei in de Aspiranten-klasse. Dit toernooi is een jaarlijks terugkerende activiteit, waarbij de schaakclubs (beginners en stap 1) in competitie verband tegen elkaar uitkomen.

Deelname aan dit toernooi heeft veel ervaring opgeleverd, staat in het rapport van Kromosoeto, een van de schaaktrainers. Enkele minpunten waren de bus die laat is gearriveerd op de 1e dag, zenuwachtigheid van de deelnemers, en de gebrekkige ervaring met klokspelen waarbij de meeste wedstrijden verloren werden door illegale zetten. De hoogste notering was de 10e plaats van de 16 teams die hebben meegedaan. Ganesh Aryen van Clevia die op bord 6 speelde in team 2 is in dit toernooi de beste bordspeler geworden met 5.5 punten.

De pupillen hebben ook meegedaan aan het CSV schaaktoernooi en het Adek-fundraising Schaaktoernooi, zegt de voorlichting van het onderdirectoraat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May