Economen willen evenwichtiger sociaaleconomisch beleid
24 Jul 2015, 13:13
foto


Suriname moet een evenwichtiger sociaaleconomisch beleid ontwikkelen. Daarbij moet worden gedacht aan diversificatie van exportproducten, het scheppen van extra duurzame groeipolen en herstel van gezonde besteding van overheidsfinanciën. Planeconoom Regilio Dodson heeft tijdens een lezing van de politieke partij DOE benadrukt dat versterking van de externe positie van de nationale munt een noodzaak is evenals het heropbouwen van een comfortabele internationale reserve.

Econoom Dave Abeleven heeft erop gewezen dat als de overheid niet bezuinigt en haar vaste lasten niet vermindert, er nog meer problemen zullen ontstaan. Hij pleit voor een uitgebalanceerd sociaal beleid. Zo zouden degenen die niet in het sociaal vangnet horen, moeten worden gelicht. ”De samenleving moet meer inzicht hebben in de verrichtingen van de overheid,” benadrukt Abeleven de noodzaak voor een grotere transparantie en openbaarheid van bestuur.

Verkoop van domeingronden, invoering van BTW en het aanpassen van het tarievenstelsel voor publieke diensten en boetes, kunnen volgens de inleiders Dodson en Abeleven de schatkist van het land spekken. Ze merken op dat de informele sector groot is en dat de belastingafdracht uitblijft. De informele sector is betrekkelijk groot en betaling van belasting blijft uit. “Op basis van een positieve benadering, waarbij deze sector wordt geïdentificeerd, begeleid en tenslotte belast, worden meer middelen voor de Staat gegenereerd.” Een geprofessionaliseerd orgaan zou overheidsmiddelen moeten innen, wat kan bijdragen aan gezondmaking van de economische huishouding.

Concrete bijdragen van publieke functionarissen onder wie ministers en assembleeleden vindt Abeleven belangrijke optie. De emolumenten en privileges van de gehele publieke sector moet worden doorgelicht. Om overbudgettering te voorkomen zou de overheid het comptabiliteitsbeleid moeten aanpassen. De lezing van DOE Suriname: Uitdagingen en Kansen, een economische analyse van de financiële stand van zaken in Suriname is gehouden in Ons Huis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May