Vulkaan bij Grenada wordt actief
24 Jul 2015, 02:13
foto
Gassen ontsnappen uit de zeebodem bij de vulkaan Kick’em Jenny. (Foto: stlucianewsonline.com)


De onderzeese vulkaan 'Kick'em Jenny', acht kilometer ten noorden van Grenada, is in beweging. Het Seismisch Research Centrum van de Universiteit van de West-Indisch (UWI-SRC) op Trinidad & Tobago, heeft de alarmfase verhoogd naar 'Code Oranje'. Lloyd Lynch, van UWI-SRC, had donderdag een ontmoeting met de overheid, hulp- en rampendiensten van Grenada, om hen te informeren over de verhoogde activiteit in de vulkaan. Hij heeft uitgelegd dat meer kleine uitbarstingen verwacht kunnen worden, voordat het systeem in slaaptoestand terugkeert. Intussen ondervindt het internetverkeer in Grenada en Trinidad storingen doordat onderzeese kabels in de buurt van de vulkaan lopen.

Lynch merkt op dat de vulkaan ver onder het wateroppervlak ligt. "Elke dreiging van een tsunami is uitgesloten, het is niet nodig om mensen van de kust te evacueren. Er is geen noemenswaardige bedreiging voor de kustgebieden van de nabijgelegen eilanden”. De Grenadiaanse regeringsvoorlichtingsdienst zegt in een persbericht aan de bevolking dat er geen reden is voor paniek en men normaal moet doorgaan met het dagelijkse leven. Sinds zijn ontdekking in de dertiger jaren van de vorige eeuw, is de vuurspuwende berg tenminste twaalf keer uitgebarsten onder de zeespiegel. In 2001 was dat voor de laatste keer. Voor zover bekend zijn er geen gewonden of dodelijke slachtoffers gemaakt.

Code Oranje is het gevolg van steeds sterkere aardbevingen waarvan de zwaarste magnitude 3,0 bedroeg. In de periode na de 11 juli zijn meer dan 200 micro- en kleine aardbevingen van verschillende omvang geregistreerd. In het onderzeese Moliniere Sculpture Parkgebied aan de westkust van Grenada, hebben duikers het ontsnappen van gassen uit de zeebodem waargenomen. Direct na het ingaan van Code Oranje, is een vijf kilometer zone afgebakend rondom 'Kick 'em Jenny'. Alle schepen moeten buiten deze zone blijven. Momenteel is de vulkaan het meest gevaarlijk voor schepen en boten, aangezien de vrijkomende gassen de dichtheid van het water kan verlagen waardoor ze zinken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May