13 jongeren leren vak door inzet Rumas en Kari Yu!
22 Jul 2015, 09:13
foto
Jongeren met hun certificaten en minister Edward Belfort van Justitie en Politie. (Foto: Clayton Hiwat)


"Rumas moet een trainingscentrum worden," vindt minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Hij reikte dinsdag certificaten uit aan 13 jongeren die het Kari Yu! Programma succesvol hebben afgerond. Rumas heeft samen met Kari Yu! en PADF vijf maanden lang jongens die in aanraking zijn geweest met de politie, een vaktraining aangeboden.

Voorzitter Emmy Hart van Rumas, is ingenomen met het bereikte resultaat. De organisatie is eerst begonnen met een basisprogramma om de risico-jongens te begeleiden. "Na ons vijfjarig bestaan vond de organisatie dat wij een stap verder moesten gaan met het begeleiden van probleemjongeren. Vandaar dat Rumas samen met de Kari Yu! dit programma heeft opgezet", deelt Hart mee. De jongemannen tussen 16 en 21 jaar zijn vijf maanden lang in Commewijne getraind. Zij hebben een vaktraining gekregen in bouw- en lasvaardigheden. Vijf jongens hebben een lascertificaat en dertien een bouwcertificaat ontvangen.

"Rumas heeft geen geld, maar wij hebben wel de ondersteuning gekregen van de samenleving," deelt Hart mee. Het ministerie van Justitie en Politie heeft voor vervoer gezorgd en het ministerie van Arbeid voor voedingsbonnen. Ook gaf minister Belfort een persoonlijke bijdrage en schonk een lasmachine voor dit project.

De geslaagden worden verder gevolgd en begeleid. Tijdens de training mochten de jongens stage lopen bij Surgoed. Enkelen hebben al een baan gevonden, maar het is de bedoeling dat ze allemaal aan de slag moeten, want dat is wat de Kari Yu! voorstaat. Dit project heeft SRD 100.000 gekost. De PADF is met SRD 65.000 ingekomen en Rumas heeft de rest bijeengebracht. Hart zegt dat de nood hoog is. Zij doet een beroep op de regering om een fonds op te zetten om jonge Surinamers te helpen hun weg te vinden. Uit de groep is Lorenzo Asedoeba als meest voorbeeldige jongeman uitgeroepen. Als blijk van waardering voor zijn jarenlange ondersteuning, mocht minister Belfort een award van Rumas in ontvangst nemen.

Clayton Hiwat
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May