Misiekaba en Abdoel: Geen sprake van doembeeld
22 Jul 2015, 04:37
foto
NDP-Assembleeleden André Misiekaba en Amzad Abdoel. (Foto: Raoul Lith)


De NDP-toppers André Misiekaba en Amzad Abdoel vinden dat een verkeerd beeld wordt gegeven door sommigen over de financiële situatie van het land. "Het is geen doembeeld, er worden allerlei donkere wolken gepresenteerd", zei Misiekaba tegen journalisten dinsdag. Abdoel voegt er aan toe dat het gaat om een reconstructie. Er komt structureel sinds 2012 SRD 280 miljoen per jaar minder binnen in 's lands kas. De uitgaven moeten daarom worden aangepast.

De NDP-fractie heeft gisteren een presentatie over de situatie gekregen van de monetaire autoriteiten Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname en minister Andy Rusland van Financiën. Misiekaba die ook deel uitmaakt van het presidentiële team, benadrukte dat de governor diverse malen heeft gesteld dat er geen devaluatie op komst is. Toch zijn er groepen en personen die dit steeds benadrukken.

Abdoel merkt op dat ondanks de internationale drop van olie- en goudprijs er een economische groei gerealiseerd is vorig jaar van 3,4%. Dit is hoger dan de groei van de wereldeconomie en die van het Caribisch Gebied. Ook dit jaar zal volgens hem een groei tussen 2 en 3% worden gerealiseerd. Misiekaba en Abdoel benadrukten dat bepaalde uitgaven gedaan moesten worden. Nog steeds moeten salarissen, AOV, kinderbijslag en subsidies worden betaald. Het is volgens hen van belang om een hervorming door te voeren. Besloten is om grote kapitaalverslindende projecten voorlopig aan te houden.

Het Financieel Economisch Platform (FEP) zal volgens Misiekaba deze week nog ingesteld worden. De voorstellen moeten daarna in een week tijd gepresenteerd worden aan president Desi Bouterse. De inauguratie vindt plaats op 12 augustus, waarna de ministers gelijk benoemd en beëdigd zullen worden. Het nieuwe kabinet moet gelijk aan de slag kunnen. De instelling van de Sociaal Economische Raad (SER) neemt meer tijd in beslag. De president wil zo snel mogelijk aan de slag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May