Solo expositie: Bigiyari – Soeki Irodikromo
22 Jul 2015, 13:24
foto


(Aangeboden)

Beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo heeft veel te vieren. Hij werd in juni jongstleden 70 jaar oud, voelt zich bijzonder gelukkig als familyman, vader en grootvader, en heeft ondertussen een carrière van ruim 50 jaar en een prachtig oeuvre om op terug te kijken. Daarnaast is hij na vele maanden van intensief werken, klaar met een boeiende, nieuwe collectie kunstwerken. Een prachtig moment dus om deze kunstenaar, één van de ‘stonfutu’ van de Surinaamse kunst, middels een grote solo-expositie weer in de schijnwerpers te zetten. Vanaf 24 juli staat in Readytex Art Gallery dan ook een bijzondere solo-expositie van Soeki Irodikromo, genaamd Bigiyari.

Het werk van Soeki Irodikromo in Bigiyari is verrassend. Waar zijn werk voorheen grotendeels bestond uit vrije, veelvlakkige, met het paletmes aangebrachte composities waarin het thema van de kunstenaar heel kunstig verwerkt was, is het thema in een groot deel van het nieuwere werk veel directer, veel realistischer en met meer zorgvuldige penseelstreken op het doek neergezet. Het expressieve ‘Soeki-handschrift’ is met deze recente ontwikkeling echter geenszins weggevaagd. Een deel van de collectie in Bigiyari vertoont nog steeds de impulsieve, abstracte composities die we van Soeki gewend zijn, maar naarmate de expositie naderde, begon de kunstenaar, ingegeven door een plotselinge behoefte, zijn figuren steeds realistischer weer te geven.
Het resultaat is een boeiende serie werkstukken waarin een zekere spanning voelbaar is tussen de vertrouwde verwoede toetsen en de nieuwe vlakke velden.

Kleurrijke traditionele klederdracht, sierlijke dansbewegingen en sprekende gezichten kenmerken het laatste werk in de nieuwe collectie. De sierlijke danseressen herinneren trouwens ook aan zijn eerdere batik werkstukken. Ook keramiek maakt deel uit van deze speciale presentatie en de passie en de vaardigheid van de kunstenaar komen ook in dit medium weer overtuigend naar voren.

In elk werk is het Soeki’s liefde voor Suriname die centraal staat. Zijn bewondering voor de schoonheid van de diverse cultuur-uitingen, in vorm, kleur, detail en beweging, is daarbinnen een belangrijke inspiratiebron. Zijn gepassioneerde toewijding aan al het mooie dat ons als land verenigt, en zijn uitdrukkelijke behoefte om dat, en zijn kennis met anderen te delen, maken hem als kunstenaar, als mens en als Surinamer zo bijzonder. Zijn missie is door de jaren heen onveranderd gebleven: “Ik hou me bezig met al het mooie van de verschillende culturen. Wij moeten ons realiseren dat we allemaal, ongeacht onze achtergrond of cultuur, als eerste Surinamer zijn. Natuurlijk moet je je eigen cultuur blijven waarderen en uitdragen, maar ik ben niet in de eerste plaats een Javaan. Ik ben een Surinamer. Ik vind alles van Suriname mooi en dat is wat ik in mijn werk laat zien.” In Bigiyari viert de kunstenaar dan ook duidelijk zijn trots om Surinamer te zijn. Die trots, de vreugde en de kracht die de kunstenaar en zijn werk uitstralen, zijn besmettelijk. Een ieder is uitgenodigd om dit te komen ervaren.

Bigiyari is voor het publiek open vanaf vrijdag 24 juli tot en met zaterdag 1 augustus in Readytex Art Gallery aan de Steenbakkerijstraat 30. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur, zaterdag van 8:30 – 13:30 uur, en op vrijdag 24 en zaterdag 25 juli ook van 19:00 – 21:00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May