POC over beschieting Surgold: Slachtoffers niet bewapend
21 Jul 2015, 10:28
foto


Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelings Commissie (POC), is niet te spreken over de beschieting die zondag heeft plaatsgevonden in het Merian-gebied. "Het is niet waar dat de mannen die door de kogels van de security zijn geraakt, hebben geschoten. Ze hadden geen wapens bij zich. Dit is ook vastgesteld door een onderzoek dat wij hebben verricht", zegt Adawde aan Starnieuws.

Granman Samuel Forster van de Paramaccaners vindt dat de jacht is geopend op klein mijnbouwers, zegt Adawde. "Surgold heeft ons de oorlog verklaard. Het bedrijf is niet komen mijnen, maar heeft de jacht geopend op onze mensen. Dat heeft de granman aan ons gezegd, tijdens een uitgebreid onderhoud dat we met hem hadden na het gebeurde", zegt Adawde.

De POC vindt het erg dat Surgold tot nu toe geen contact heeft gemaakt om te praten over wat er is gebeurd. "Ons is ook steeds voorgehouden dat de security niet is bewapend. Hoe kan er dan ineens geschoten zijn?". Adawde heeft een bezoek gebracht aan de slachtoffers die in het ziekenhuis liggen. Zij hebben verklaard dat ze op weg waren naar hun kamp toen er op ze is geschoten. "Wij hebben afspraken gemaakt met Surgold en wij zien dat deze niet nageleefd worden. Wij komen met een standpunt over hoe het verder moet, maar dit is niet te accepteren", zegt Adawde.

Surgold deelde zondagavond in een bericht mee dat twee personen gewond geraakt zijn tijdens een schotenwisseling met de veiligheidsmensen van het bedrijf. De veiligheid in de centrale Merian-mijn is hersteld. Gewapende personen waren het terrein binnengedrongen en gebruikten hun wapens. Terwijl het werk op het project verder gaat, neemt Surgold het incident zeer serieus. Het bedrijf zegt mensenrechten te respecteren en te bevorderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May