Akmos verontrust: Wij willen masterplan beleid zien
21 Jul 2015, 00:52
foto
Voorzitter Sham Binda van de AKMOS en bestuurslid Prakaash Rostam. (Foto: Raoul Lith)


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) wil weten wat de eindhalte is van de trein voor de komende vijf jaren. Voorzitter Sham Binda zegt na de presentatie van de monetaire autoriteiten aan journalisten dat een masterplan belangrijk is. Het moet duidelijk zijn waar de regering naar toe wil met het beleid. De Akmos is bijzonder verontrust over de cijfers die gepresenteerd zijn.

Het bestuur van de Akmos wil een bijdrage leveren, maar wenst niet geaccommodeerd te worden in de regering. "Wij zijn een bedrijfslevenorganisatie', stelt Binda en geen politieke organisatie. De Akmos wil mee helpen denken, maar dan moet het hele plaatje duidelijk zijn", benadrukt Binda. De organisatie wil ook duidelijkheid over het Financieel Economisch Platform (FEP). Het moet geen log orgaan worden, waar er een Babylonische spraakverwarring ontstaat. Daarom is het belangrijk om te weten waar de regering naar toe wil, waardoor organisaties vanuit hun discipline commentaar op kunnen leveren.

Op basis van de gepresenteerde cijfers maandag, concludeert de Akmos dat vanaf 2011 alleen maar meer uitgegeven is. Er zijn geen bezuinigingsmaatregelen genomen. De salarissen zijn met SRD 492 miljoen toegenomen. De goederen en diensten met SRD 277 miljoen en de subsidies met SRD 185 miljoen. De neerwaartse trend is vier jaar geleden ingezet, zonder dat het beleid is omgegooid. De leningen zijn met ruim SRD 2 miljard gestegen. Akmos vindt dat de regering het goede voorbeeld moet geven en moet beginnen om bij zichzelf te bezuinigen. Forse salarissen moeten volgens Binda ingekort worden. Woordvoerder Winston Lackin zegt hierop dat president Desi Bouterse zeker zal beginnen bij de top met bezuinigingen. Lackin zegt ook bereid te zijn om in te leveren.

Akmos denkt dat er nu reeds acute maatregelen nodig zijn om het roer om te gooien. De precaire situatie is voelbaar binnen de bedrijven. Vooral kleine en middelgrote bedrijven kunnen hun hoofd nauwelijks boven water houden. Er wordt al personeel afgevloeid. Akmos vraagt om een eenduidig en transparant beleid van de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May