Padvinders en scholieren bezorgd over vervuiling
19 Jul 2015, 19:53
foto
Scholieren krijgen de laatste instructies bij de metingen. (Foto: Clayton Hiwat)


Padvinders en scholieren van het IOL en de IMEAO hebben zaterdag metingen verricht in het centrum van Paramaribo. Gemeten is de vervuiling in de lucht, geluidsoverlast en de helderheid van de Surinamerivier. Deze activiteit is onderdeel van het padvindersproject om jongeren bewuster te maken over het milieu en de gevolgen van klimaatsverandering.

Het is niet de eerste keer dat de padvindersgroep uit Latour, Pater Anton Donicie groep afdeling Rangers, metingen verricht. Het vorige jaar zijn drie metingen verricht. Deze keer worden de metingen gedaan met een groot aantal scholieren van het IOL, studierichting Geografie en Imeao-leerlingen die Toerisme studeren. Er is gemeten bij de Heiligenweg en de Platte Brug. Nagegaan is hoe schoon de lucht is in de binnenstad en of het lawaai nog gezond te noemen is. Het water in de Surinamerivier werd getest op helderheid.

‘’Er is geen beleid over hoe wij om moeten gaan met ons milieu,’’ haalt Wilgo Koster, groepsleider van de padvinders aan. “Er moet een duidelijk standpunt komen over hoe wij om moeten gaan met ons rivierwater en ons milieu. Wij van de padvinders wachten niet op de politiek,” geeft Koster aan. Het project wordt gesponsord door de UNDP. Er zijn vorig jaar ook metingen verricht in Commewijne en Saramacca. Deze hadden uitgewezen dat het water en de lucht in de districten schoner zijn dan in Paramaribo.

Ranger Kelvin Konikie merkt op dat de kwesties als milieuvervuiling en klimaatsverandering niet meer te stoppen zijn, maar wel kan verminderd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat jongeren bewust worden gemaakt over de gevolgen van milieuvervuiling, geeft hij aan. De padvinders voeren meerdere projecten uit die het bewustzijn over een schoon milieu moet vergroten. Een project dat met succes is uitgevoerd is het petflesseninzamelingsactie.

Clayton Hiwat
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May