KKF wil minder ministers voor efficiënt beleid
18 Jul 2015, 04:32
foto
Henk Naarendorp, voorzitter van KKF.


De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) vindt dat als het niet lukt om de ministeries te verminderen, dan alvast het aantal ministers wordt teruggebracht. Dit heeft voorzitter Henk Naarendorp voorgehouden aan president Desi Bouterse en zijn team. Naarendorp zegt dat het overheidsapparaat veel efficiënter moet functioneren.

Eerder had Bouterse aangekondigd dat het aantal ministeries van zeventien naar veertien wordt teruggebracht. Bij nader inzien zei hij dat het transformatieproces ingewikkelder is dan werd aangenomen. Een team heeft de situatie bestudeerd en aangegeven dat de transformatie niet zo eenvoudig is. Ook de wetgeving moet worden aangepast. Volgens hem zou de situatie die geordend moet worden, chaotisch worden. Bouterse zei dat het proces twee tot drie jaar in beslag zal nemen.

Naarendorp merkt op dat herstructurering van de publieke sector belangrijk is. De structuur stamt uit een heel oude tijd en is niet effectief. Ministeries concurreren elkaar en werken elkaar ook nog tegen. Door het aantal ministers te reduceren, kunnen zaken beter aangepakt worden. Ministers kunnen meerdere ministeries onder zich hebben, terwijl er gewerkt wordt aan de hervorming. Net als de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt ook Naarendorp dat er economische groei moet zijn. Het gaat niet om alleen stabiliserende maatregelen. KKF, VSB en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten zullen binnenkort een verregaande samenwerkingsovereenkomst sluiten. Naast de grote bedrijven en de fabrikanten, moet er ook voor de kleinere ondernemingen opgekomen worden. Daar maakt de KKF zich sterk voor, zegt Naarendorp. Hij benadrukt dat indien er minder inkomsten zijn, aan de uitgavenzijde bezuinigd moet worden.
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January