Dankbaarheid en vergeving op Onafhankelijkheidsplein
17 Jul 2015, 14:00
foto
Moslims hebben massaal deelgenomen aan het Eid-gebied op het Onafhankelijkheidsplein. (Beeld: René Gompers)


De omhelzingen zijn innig en langdurig: om dankbaarheid te tonen of om vergeving te vragen. Sommige gelovigen barsten in tranen uit. Maar de glimlach volgt sowieso.Stralende mensen begeven zich naar de eetstands. Honderden moslims zijn vanmorgen getrokken naar het Onafhankelijkheidsplein om massaal het Eid gebed te doen aan het eind van de vastenmaand Ramadan.

De zon schijnt alsof het een paar uur geleden nooit hard en aanhoudend geregend heeft. De plassen en drassige delen van het ‘plein’ verraden het voorbije onweer. De gelovigen zijn voorbereid gekomen: de matten voor het bidden zijn gelegd op grote oppervlaktes ‘tampoline plastic’. “Wij als moslimbroeders- en zusters zeggen juist ‘Alhamdulilah’ (Prijs God),” zegt Giovanni Paloen, voorzitter Nationale Ied Commitee. “We hebben de zon en de regen nodig. Het maakt voor ons niet uit of het heel hard regent of erg heet is. Wij doen onze verplichting.”

Gekozen vicepresident Ashwin Adhin heeft namens president Desi Bouterse de gelovigen toegesproken. Hij heeft een moment stilgestaan bij de deugden van het vasten. “Vasten geeft de moslims zelfdiscipline, zelfbeheersing en vergevingsgezindheid geleerd. Het heeft ook de solidariteit met armen en minderbedeelden versterkt. Deugden die we allemaal nodig hebben.” De aanhang van de Islam heeft Suriname voordelen opgeleverd, haalt Adhin aan. “De aanwezigheid van moslims in ons land is door de regering in 1996 ten nutte van het gehele land en volk ingezet door de aansluiting van met de Organisatie van Islamitische Coöperaties” las hij de boodschap van de president voor. “Dit en de Islamic Development Bank hebben concrete projecten voor het land opgeleverd.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May