Suriname ook bij literaire ontmoeting Kwakoe Festival
17 Jul 2015, 10:06
foto


Tijdens het Kwakoefestival in Amsterdam, vindt zondagmiddag een literair programma plaats. Hieraan nemen ook deel de Surinaamse schrijvers Karin Lachmising en Robby Parabirsing (Rappa). De Nederlandse Taalunie, Read My World Amsterdam en de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland brengen Zuid-Afrikaanse, Surinaamse en Nederlandse schrijvers en artiesten bij elkaar.

Het programma is samengesteld door Read My World. Uit Zuid-Afrika zijn Diana Ferrus en Kirby van der Merwe van de partij en uit Nederland Gideon Everduim (Gikkels). Het literaire programma heeft tot doel de verbindende rol van taal en meertaligheid duidelijk te maken voor mensen met diverse achtergronden. Hiermee wordt aangesloten bij de erfenis van Nelson Mandela, die tijdens het eerste weekend van het Kwakoe Festival centraal staat, meldt de Nederlandse Taalunie.

Nelson Mandela heeft naar eigen zeggen ooit Afrikaans geleerd om de taal van de onderdrukker te kunnen verstaan, maar zei hierover later vooral dat je het hart van mensen pas kunt veroveren als je ze ook kunt aanspreken in hun moedertaal. Dit vormt het uitgangspunt voor het literaire programma tijdens het Kwakoe Festival. De schrijvers zullen passages voorlezen, deze becommentariëren en er met elkaar over in gesprek gaan.

Sinds 1994, na de afschaffing van de apartheid, ondersteunt de Taalunie het onderwijs van het Nederlands en het Afrikaans in Zuid-Afrika. Vanaf 2010 werken de Taalunie en Zuid-Afrika ook nader samen in anderstalige contexten.

Tijdens het openingsweekend van het Kwakoe Festival worden tot 60.000 bezoekers verwacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May