Chaos op Centrale Markt wordt aangepakt
17 Jul 2015, 19:51
foto
De Centrale Markt wordt geordend. Marktverkopers zijn blij dat er eindelijk een renovatie komt. (Foto: Clayton Hiwat)


”Er heerst een onoverzichtelijke, chaotische situatie op de Centrale Markt, die getransformeerd en geherstructureerd moet worden”. Dit zegt Edwin Gefferie, de nieuwe marktmeester, in gesprek met Starnieuws. Er is alvast een eerste stap gezet met de renovatie van de achterzijde van de markt, waar groenten worden verkocht.

Gefferie deelt mee dat de transformatie en herstructurering van de markt zijn opgenomen in een stappenplan. Hij heeft geconstateerd dat er veel mis is en ordening dringend nodig is. Mensen verkopen op de markt zonder dat ze toestemming hebben. Er is ook een wildgroei bij de taxichauffeurs die zonder toestemming ritten rijden. Anderen die wel een vergunning hebben om te verkopen op de markt, staan liever buiten. Sommige standhouders verhuren hun vergunning aan derden, somt Geffery de problemen op. Tegen al deze zaken wordt er opgetreden.

De Centrale Markt moet ook een toeristische trekpleister worden. Het imago moet naar 'positief' worden veranderd. “Als men nu praat over een w’wojo, denkt men gelijk aan een plek die niet geordend is", stelt Geffery. Ook de marktverkopers moeten anders gaan denken en meewerken om het negatieve beeld te veranderen. De verschillende secties op de markt zullen beter verdeeld worden, waardoor er overzicht is.

Marktverkopers reageren positief op de veranderingen. Zij hebben jarenlang geklaagd over de situatie, maar er gebeurde haast niks. Een marktverkoopster die al twintig jaar een stand heeft, zegt dat er na lange tijd een renovatie plaatsvindt. Voor haar is de markt een belangrijke plaats, want het gaat om haar brood. Ze zal de volle ondersteuning geven aan de nieuwe marktmeester. Zij is bereid meer huur te betalen nu de problemen worden aangepakt. Verschillende marktverkopers reageren enthousiast op de renovatie. Zij willen meer weten over de plannen.

De marktmeester geeft toe dat er nog niet is gesproken met de marktverkopers over het integrale plan. Hij is van plan om de standhouders individueel te informeren. Veel zal volgens Geffery ook afhangen van de houding van de marktverkopers. De markt moet volgens hem als een bedrijf gaan draaien en moet zichzelf kunnen bedruipen.

Clayton Hiwat
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May