Natuurkunde docenten getraind in boeiend lesgeven
16 Jul 2015, 22:03
foto
Docenten natuurkunde tijdens de tweedaagse training. (Foto: MinowC)


Ruim vijftig docenten van de muloscholen en het VWO hebben een tweedaagse training gevolgd over moderne Natuurkunde en didactiek. Zij moeten het vak boeiender kunnen maken voor de leerlingen. Na 15 jaar is er een nieuw natuurkundeboek ontwikkeld voor het Mulo, terwijl voor het VWO dat na 25 jaar het geval is. De trainingen zijn verzorgd door Anthonius van der Valk, docent op de Universiteit van Utrecht en Peter Duifhuis, verbonden aan de Hoge school Utrecht.

Duifhuis geeft te kennen dat de docenten tijdens de tweedaagse trainingen didactische competenties hebben opgedaan over hoe zij met de nieuwe methode moeten omgaan. Tijdens de trainingen hebben de docenten volgens hem ook vaardigheden opgedaan over hoe een lesvoorbereiding moet plaatsvinden, aangezien er uit een nieuw boek wordt gewerkt. De nieuwe methode zal volgens Duifhuis ervoor moeten zorgen dat de leerlingen actiever en enthousiaster worden tijdens de les door zelf na te denken en begrip krijgen voor het vak Natuurkunde.

Jerry Oldemstam, voorzitter van de kerngroep Nieuwe Natuurkunde in Suriname (NINAS) zegt dat er behoefte is aan de nieuwe serie van systematische natuurkunde, omdat er zeker drie keer is geprobeerd om natuurkunde op VWO niveau te vernieuwen, maar dat het nooit is gelukt. Hij geeft aan dat de nieuwe natuurkunde boeken van het MULO en het VWO op elkaar aansluiten, waardoor de hiaten die er zijn tussen natuurkunde van het MULO en het VWO zeker weg gewerkt zullen worden.

Onderwijsdirecteur Robert Peneux gaf het startsein. Hij vindt dat er ook naar het practicumgedeelte op de scholen gekeken moet worden. Volgens Peneux kost het ruim SRD 300.000 voor de inrichting van een practicumlokaal. Hij geeft aan dat er reeds is nagegaan hoe er via projecten aan de financiering van de practicumlokalen gekomen kan worden voor de verschillende scholen. Hij zegt er zeker van te zijn dat het technisch onderwijs zal groeien in Suriname, omdat hij en minister Ashwin Adhin reeds de voorbereidingen hebben getroffen om binnenkort het vak Science te introduceren in het curriculum van het basisonderwijs. Dit vak zal volgens hem ervoor zorgen dat de motivatie voor exacte vakken reeds op jonge leeftijd zal plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May