Lackin: Venezuela zal uitleg geven over zeegrens
16 Jul 2015, 02:55
foto
Suriname heeft geen vrij doorgang meer naar de Atlantische oceaan. (Kaart: ONSA)


Het besluit van Venezuela om per decreet zijn zeegrens te wijzigen, kan Suriname ook treffen. Met de uitbreiding van zijn territoriale wateren wordt een pas ontdekte olievoorraad voor de kust van Guyana en Suriname in beslag genomen. Staatsolie en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) hebben hierover gerapporteerd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Er is onmiddellijk contact gemaakt met de Venezolaanse vertegenwoordiging. Binnenkort komt een uitleg van Venezolaanse zijde", deelt Buza-minister Winston Lackin mee. “We hebben ze aangegeven dat deze kwestie gecorrigeerd moet worden, omdat het indruist tegen de belangen van Suriname,” geeft Lackin aan. “We hebben van de Verenigde Naties toestemming gekregen om ons continentaal plateau uit te breiden met 145 vierkante zeemijlen. Er kunnen daar mogelijk enorme economische potenties voor ons liggen. Daarom hebben wij direct gereageerd.”

Lackin deelt verder mee dat hij contact heeft gemaakt met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken. “Zij heeft aangegeven dat het laatste wat Venezuela wil is een probleem met Suriname. Venezuela zal zelf verduidelijken wat de bedoeling is van het decreet. Er is ondertussen een nieuw decreet geslagen. De minister zou maandag arriveren. Ik denk dat ze een van de komende dagen hier komt, zodat we hierover rustig verder kunnen overleggen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May