Grieks parlement stemt in met reddingsplan
16 Jul 2015, 11:21
foto
De Griekse premier Alexis Tsipras (r) zit naast de minister van Financiën, Euclid Tsakalotos (m) tijdens een parlementaire zitting in Athene, Griekenland. (Foto: Reuters)


Het Griekse parlement heeft de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die schuldeisers hebben geëist, goedgekeurd. Griekenland krijgt een nieuwe financiële injectie van miljarden euro in een poging het land in de eurozone te handhaven.

Niet eenieder schaart zich achter het plan. Tientallen van de links-radicale regerende partij Syriza van premier Alexis Tsipras hebben tegen het nieuwe steunpakket gestemd. In het 300-zetels tellende parlement hebben 229 ingestemd met het reddingsplan, 64 hebben tegengestemd en zes hebben zich onthouden van stemmen. Tsipras had de steun van de pro-Europese oppositiepartijen nodig om de maatregel door te drukken, wat vragen oproept over de toekomst van zijn regering.

De premier zei dat er geen alternatief was voor het steunpakket en erkende dat hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen voor het Griekse volk in het verschiet liggen. Maar hij staat achter zijn beslissing. “Ik ben de laatste persoon die zich aan deze verantwoordelijkheid zal onttrekken," zei hij tegen het parlement.
Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis erkende dat de stemming in het parlement een splitsing binnen de Syriza-partij heeft blootgelegd. Maar, hij zei dat de prioriteit van de regering was om een financieel reddingsplan veilig te stellen.

In ruil voor financiering van maximaal 86 miljard euro (U$$ 94 miljard) heeft Griekenland hervormingen aanvaard waaronder belangrijke pensioenaanpassingen, belastingverhogingen, herziening van de collectieve onderhandelingen, maatregelen om de economie te liberaliseren en de strakke overheidsuitgaven. Athene heeft ook ingestemd om tot 50 miljard euro aan publieke bezittingen in een speciaal fonds te plaatsen als onderpand voor de overeenkomst. “Sociale genocide,” noemt parlementslid Zoe Constantopoulou de maatregelen. Buiten het parlement waren er gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie tijdens het debat voorafgaand aan de stemming.

Tsipras werd in januari gekozen op basis van zijn anti-bezuinigingscampagne. Na een slopende nacht van onderhandelingen in Brussel heeft hij maandag een ommezwaai gemaakt door toe te geven aan de wil van de schuldeisers. Hij boog voor onmiddellijke hervormingen om een chaotische exit uit de gemeenschappelijke munt te voorkomen. In het parlement maakt Tsipras duidelijk dat hij tegen zijn wil is meegegaan met het pakket, maar dat er geen alternatief was voor Griekenland om een financiële ineenstorting te voorkomen. "Ik erken dat de fiscale maatregelen hard zijn, dat ze de Griekse economie geen goed doen, maar ik ben gedwongen ze te accepteren,” 'zei hij in een laatste oproep voor ondersteuning.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May