Rusland: NPS heeft principes niet laten varen
16 Jul 2015, 01:36
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland tijdens het bijzondere congres van de partij zondag.


“De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft haar principes niet laten varen tijdens de verkiezingen van de president en vicepresident van de republiek Suriname. Wij hebben in het voortraject, binnen de structuren van de NPS en tijdens de buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee consistent aangegeven waar de partij voor staat. De nadruk is gelegd op de beleving van de rechtsstaat en de democratie in de samenleving”. Dit zegt de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, aan Starnieuws in reactie op het opzeggen van het lidmaatschap door Sunil Oemrawsingh, die secretaris was van de afdeling Paramaribo.

Rusland merkt op dat al enige tijd problemen zijn binnen de leiding van de afdeling Paramaribo. Op het bijzondere partijcongres van zondag verlieten vier leden van het bestuur van de afdeling het congres. De voorzitter van de afdeling Paramaribo, John van Coblijn, wilde dat Oemrawsingh het woord zou voeren. Toen het congresbestuur, ondersteund door het overgrote deel van de aanwezige partijgenoten dit weigerde, heeft Van Coblijn het woord gevoerd. Rusland ziet het bedanken van Oemrawsingh als deel van het scenario dat zich aan het voltrekken is door de actiegroep binnen de partij. Volgens hem wordt alles uit de kast gehaald om strijd te voeren tegen besluiten die genomen zijn door de structuren van de partij.

Duidelijk signaal
Tijdens de verkiezing van Bouterse tot president, heeft de NPS-fractie een duidelijk signaal gegeven, stelt Rusland. In overleg is besloten dat Patricia Etnel niet aanwezig zou zijn in de vergaderzaal tijdens de verkiezing, waarbij er niet gestemd is. Indien er gestemd zou worden, had de NPS een andere strategie als antwoord klaar. De aanwezigheid van 34 leden was voldoende om de president en vicepresident te kiezen. Er waren 45 Assembleeleden aanwezig bij het bewuste agendapunt. “Ik was in de zaal om de statement van de NPS kenbaar te maken, waarbij de nadruk gelegd is op de wens tot beleving van de rechtsstaat gedachte", stelt Rusland. Hij heeft in de Assembleevergadering ook de bezorgdheid van de NPS naar voren gebracht over de financieel-economische situatie die er niet rooskleurig uitziet, evenals problemen op maatschappelijk vlak. Rusland kaartte ook aan dat de NPS een anti-corruptie strategie voorstaat om de enorme financiële tekorten terug te dringen.

De voorzitter van de NPS wijst er op dat ook de partij met de realiteit rekening dient te houden. De NDP heeft de verkiezingen gewonnen, ondanks het feit dat tijdens de verkiezingscampagne alle zaken voorgehouden zijn aan de samenleving. Het volk heeft een keuze gemaakt en daar moet elke democraat zich voor buigen. De NPS heeft vanaf het prille begin meegedeeld dat in de oppositiebanken plaats zal worden genomen, ondanks het aanbod van de NDP-leiding om deel te nemen aan de coalitie. “Als wij op macht uit waren zouden wij onze principes hebben laten varen. Wij hebben duidelijk gesteld waar onze plaats is. Er is een signaal gegeven aan de samenleving door niet voltallig aanwezig te zijn bij de verkiezing van de president en de vicepresident. De boodschap is helder en duidelijk gegeven. Dit is volledig in afstemming geweest met de structuren van de partij. Een democraat hoort zich ook neer te leggen bij het besluit van de meerderheid van de partij”, voert Rusland aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May