Ramdin blikt tevreden terug op 10 jaar OAS
14 Jul 2015, 05:52
foto
Ambassadeur Albert Ramdin tijdens zijn afscheidsspeech van als tweede man van OAS. (Foto: OAS)


Ambassadeur Albert Ramdin heeft de lovende woorden van de lidlanden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bij zijn afscheid maandag bijzonder gewaardeerd. "Ik heb vanaf het begin gesteld dat ik weliswaar uit het Caribisch Gebied kom, maar dat ik geen assistent-secretaris-generaal alleen voor dat gebied wil en kan zijn. Toen ik luisterde naar de toespraken van de ambassadeurs, besefte ik dat ik daarin geslaagd ben", zegt Ramdin aan Starnieuws. De afgelopen tien jaren heeft hij als tweede persoon in de leiding van de OAS een leerrijke en enerverende ervaring gevonden.


Een decennium is razendsnel verlopen voor Ramdin. "Gevoelsmatig herinner ik mij de verkiezing op 7 juni 2005 in Fort Lauderdale, Miami, als de dag van gisteren. Ik neem aan dat als je plezier hebt in je werk en het gevoel hebt dat je nuttig en goed werk doet, dat dan de tijd snel voorbijgaat", stelt de ambassadeur. "Gedurende de gehele periode heb ik mij altijd opengesteld voor lidlanden en ook voor het personeel. Dialoog en een juiste constructieve opstelling is voor mij persoonlijk enorm belangrijk in interpersoonlijke en interstatelijke relaties. Ik heb met tevredenheid geluisterd naar ambassadeurs die deze ervaring in de contacten met mij hebben gewaardeerd", zegt Ramdin.

Ramdin zegt nog meer waarde te hechten aan de lovende woorden van de ambassadeurs tijdens de speciale bijeenkomst van de Permanente Raad van de OAS. "Er zijn ook tijden geweest waar twijfels over mijn deskundigheid, draagvlak en ondersteuning werden gesuggereerd. Het is goed om van de lidstaten op zo'n moment te horen hoeveel zij mijn bijdrage hebben gewaardeerd en dat de visie en aanpak die ik aan de dag heb gelegd, gedeeld wordt. Het is geen eenvoudige opgave geweest om 34 lidlanden, met zulke grote belangen, tevreden te stellen en niet in conflict met hen te komen. Ik ben blij dat veel vertegenwoordigers met concrete voorbeelden hebben aangegeven wat ik voor hun land heb betekend. Ik heb getracht in alles wat ik gedaan heb ten dienste te staan van de lidlanden. Voor mij was het versterken van de relaties tussen de landen een persoonlijke missie, want zonder dialoog en communicatie kan niet veel bereikt worden" meent Ramdin.

Netwerk op alle niveaus
Het enorme netwerk aan contacten op alle niveaus dat is opgebouwd heeft ook veel vriendschappen opgeleverd, met name met Caribische en Centraal Amerikaanse presidenten, premiers en ministers. "Ik heb een prachtige persoonlijke felicitatiebrief gekregen van premier Kamla Persad-Bissessar van Trinidad and Tobago. Het zal niet meevallen om na zo'n enerverende en hectische baan om te schakelen naar een minder volle agenda, maar ik kijk uit naar wat ik kan doen voor mijn land."

In zijn dankwoord tijdens de afscheidsbijeenkomst, blikte Ramdin terug op zijn kennismaking met de OAS. Twintig jaar geleden stond hij als handelsadviseur namens Suriname voor het eerst op de stoep van het gebouw. Hij wist toen al dat hij deel zou zijn van de organisatie. Ramdin wees in zijn speech op de rol van de OAS, waarvan de belangen afgestemd zijn op het welzijn van alle personen in de Amerika's. Hij benadrukte de noodzaak om politieke relaties tussen lidlanden te verbeteren. De diplomaat pleitte ook voor meer aandacht voor mensenrechten en samenwerking met regionale organisaties als de Caricom en Unasur. Hij gelooft dat uitbreiding van strategische allianties zoals met financiële instituten kan bijdragen tot concrete ontwikkelingsprojecten. Deze moeten duurzaam zijn en lange termijn impact hebben op gemarginaliseerde gemeenschappen, vrouwen, inheemse en jongeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May