Uitbanning politieke discriminatie van vrouwen nodig
14 Jul 2015, 09:33
foto


Het Nationaal Bureau Genderbeleid (NBG) roept de politieke partijen die deel uit zullen maken van de regering op, om in de fase van voordrachten en benoemingen in diverse openbare besluitvormingsposities, vrouwen op gelijke voet met mannen de ruimte te bieden om het menselijk kapitaal in te kunnen zetten. Zonder de bijdrage van vrouwen in politiek en bestuur is geen evenwichtige, holistische benadering van ontwikkelingsvisies en beleidsuitvoering mogelijk, meent het bureau.

Het NBG herinnert aan de vooravond van de verkiezing van de president en vicepresident in De Nationale Assemblee, eraan dat Suriname zich door de ratificatie van het Verdrag inzake de Eliminatie van alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen (CEDAW) heeft gecommitteerd aan het in lijn brengen van de nationale wetgeving met het verdrag.

Volgens Artikel 7 van dit verdrag, moet discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven van het land, uitgebannen worden. In Artikel 8 staat dat vrouwen op gelijke voet met mannen en zonder enig onderscheid, de mogelijkheid moeten hebben hun regering op internationaal niveau te vertegenwoordigen en deel te nemen aan de werkzaamheden van internationale organisaties.

De verplichtingen die voortvloeien uit dit verdrag zijn verder uitgewerkt in het Beijing Platform for Action, dat aangenomen is in 1995. In dit document worden politieke partijen ook opgeroepen om gerichte acties te ondernemen om gelijke participatie van vrouwen in machtsstructuren en besluitvorming te verwezenlijken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en De Nationale Assemblee hebben in samenwerking met Niet Gouvernementele (Vrouwen) Organisaties en met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade en de United Nations Development Program (UNDP) diverse acties ondernomen om het belang van gendergelijkheid in zeggenschap en besluitvorming te benadrukken, en vrouwen te versterken om hun stem ook te doen gelden, zegt het NBG. Er zijn hierdoor ook meer gekozen vrouwelijke volksvertegenwoordigers in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May