Doelman Aloema schiet Suriname naar overwinning
14 Oct 2010, 02:00

Het Surinaams voetbalelftal heeft gisteravond in het André Kamperveenstadion een benauwde overwinning behaald op Curaçao. In de tweede minuut van de blessuretijd schoot doelman Ronny Aloema een strafschop onberispelijk achter zijn Antilliaanse collega: 2-1. Daarmee ontsnapte ‘natio’ aan puntverlies in de eerste wedstrijd van het Digicel-toernooi.

Door deze overwinning gaat het Surinaams voetbalteam aan kop in kwalificatiegroep C van het Caribisch landenkampioenschap. In de andere wedstrijd won Guyana met 1-0 van St. Lucia, vrijdag de tegenstander van Suriname op de tweede wedstrijddag. Zondag staan Guyana en Suriname tegenover elkaar.

De Surinaamse bondscoach Ricardo Winter gaf na afloop toe dat zijn strijdplan in de eerste helft grotendeels mislukte. Zijn ploeg speelde slordig en gehaast en probeerde via lange, hoge ballen vergeefs spits Stefano Rijssel te bereiken. Ook de balcontrole en passing lieten te wensen over. Omdat Curaçao daar weinig tegenover stelde en zenuwachtig aan de wedstrijd begon, viel er weinig te beleven in de eerste helft. Na een half uur zocht Suriname wat vaker de korte combinatie en dat leverde een paar keer gevaar op voor het Antilliaanse goal. In de 38ste minuur was het Yves Vlijter die uit een strakke pass dwars door het centrum de score opende.

Na rust veranderde het spelbeeld. Volgens Winter ontbreekt het zijn team nog aan rust en ervaring om een kleine voorsprong vast te houden zodat Suriname direct op jacht ging naar een tweede doelpunt. Dat betekende ook ruimte voor de Antillianen. Het gevolg was dat over een weer open kansen ontstonden. Nadat de Surinaamse aanvallers treuzelden bij een handvol opgelegde kansen, zag doelman Aloema een schot van halverwege het strafschopgebied tegen de lat gaan. De wissel van spelmaker Emilio Limon (uit voorzorg, wegens een eerder opgelopen lichte spierblessure) deed het Surinaamse spel geen goed.

Ruim tien minuten voor tijd leidde een scrimmage in het doelgebied van Aloema tot de gelijkmaker. Aanvankelijk liet de scheidsrechter doorspelen maar op advies van de grensrechter kende hij Curaçao alsnog een doelpunt toe.

Terwijl een deel van het publiek al op weg was naar de uitgang, kreeg Suriname op de valreep een strafschop. Aloema kende geen twijfel. Het enige wat op zijn penalty viel aan te merken was dat hij er een blessure aan overhield: “Zodra ik zag dat de keeper naar de hoek ging, schoot ik gewoon hard door het midden. Daardoor heb ik mijn standbeen op het laatste moment iets anders neergezet. Misschien dat ik mijn knie iets heb geforceerd. Maar maak je geen zorgen: ik sta vrijdag gewoon onder de lat.”

op de foto: Ronny Aloema, tekst: Diederik Samwel, beeld: Edward Troon