Privatisering Griekse staatsbedrijven voor 50 miljard euro
13 Jul 2015, 11:11
foto
De Griekse premier Alexis Tsipras. (Getty Images)


Het bereiken van een akkoord door de EU-leiders over Griekenland heeft nog niet ertoe geleid dat de banken weer de deuren hebben geopend. Er zullen nog diverse stappen gezet worden voordat het leven weer 'normaal' wordt in Griekenland. Er moet een fonds worden opgericht waarin 50 miljard euro gestort moet worden. Dit geld zal opgebracht worden door privatiseren van staatsbedrijven.

De Griekse premier Alexis Tsipras verklaarde na het akkoord op een persconferentie dat zijn land er alles aan zal doen om er weer bovenop te komen. Hij merkte op dat er een harde strijd is gevoerd binnen de eurogroep om een akkoord te kunnen bereiken. Hij kondigde flinke bezuinigingen aan om de economie stabiel te krijgen. Er zullen hervormingen worden doorgevoerd. Hierbij geldt het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen.

Het steunpakket dat Griekenland krijgt, zal minutieus worden gemonitord. Er komt een onafhankelijk privatiseringsfonds voor de verkoop van de Griekse staatseigendommen. De eurolanden hebben vastgesteld hoe het fonds van 50 miljard euro zal worden besteed. De helft van het geld zal besteed worden om de banken weer gezond te maken. 12,5 miljard is nodig om het staatsschuld af te lossen en de rest is bestemd voor nieuwe investeringen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May