DNA neemt geen maatregelen tegen Sapoen en Chitan
10 Jul 2015, 00:01
foto


Na ruim acht uur vergaderen, met schorsingen, zijn coalitie en oppositie niet op één lijn gekomen over het terugroepen van de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door Pertjajah Luhur (PL). Uiteindelijk is donderdagavond tijdens de huishoudelijke vergadering gestemd over het besluit, dat met 29 stemmen vóór en 14 tegen is aangenomen. De Nationale Assemblee zal geen maatregelen treffen tegen de twee Assembleeleden, zoals dat is gevraagd door PL.

Er zijn volgens de coalitie geen gronden gevonden om de Assembleeleden Sapoen en Chitan de toegang tot het parlement te ontzeggen. Bovendien hebben zij ook de voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee helpen kiezen, zonder dat er protesten zijn gekomen. Vandaag wordt er mondeling afgepleit in de rechtszaak die aanhangig is gemaakt tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die het college in en buiten rechten vertegenwoordigd. Er is een besluit van De Nationale Assemblee, terwijl de rechter ook een oordeel moet vellen in deze zaak. Gezien de scheiding der machten, zal de uitspraak van rechter Alida Johanns met veel belangstelling worden gevolgd.

Assembleevoorzitter Simons zegt na afloop van de marathonvergadering aan Starnieuws dat het besluit van het college noodzakelijk was. De handelwijze van de politieke partij is volgens haar verkeerd. PL voert de strijd met haar leden door De Nationale Assemblee erbij te slepen. Het partijbelang wordt volgens Simons behartigt via De Nationale Assemblee, die in de terugroeping geen deel is. Dit schept volgens haar gevaarlijke precedenten.

De oppositionele partijen (VHP, NPS, PL, ABOP) vinden dat het parlement eerder bijeen moest zijn gekomen. Zij vinden dat alle informatie over deze kwestie via de advocaat ter beschikking moet worden gesteld van de rechter. Volgens de oppositie gaat het om een zaak tussen twee partijen binnen De Nationale Assemblee, het bestuur van PL en de leden Sapoen/Chitan. Benadrukt wordt dat de rechtszaak al in behandeling is bij de rechter. Er zou geen ander standpunt kunnen worden ingenomen dan reeds bij de rechter is aangegeven volgens de oppositie. Gevraagd werd om het minderheidsstandpunt deel te laten zijn van de informatievoorziening naar de rechter.


U kunt het besluit van de huishoudelijke vergadering van DNA hier downloaden.
pdf-icon.gif Besluit_huishoudelijke_vergadering_DNA_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May