Ramnandanlal: Hervorming, basis voor groei en ontwikkeling
10 Jul 2015, 00:52
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU.


Financiële hervormingen moeten volgens de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) samengaan met andere maatregelen die het volk het perspectief bieden op groei en ontwikkeling. Dit zegt ondervoorzitter Henk Ramnandanlal op de aangekondigde financiële hervormingen door president Desi Bouterse.

Vóór de verkiezingen was reeds door de president aangegeven dat Suriname in een precaire financiële situatie is beland door neergaande wereldmarktprijzen van de belangrijkste exportproducten uit de mijnbouw. Nu na de verkiezingen heeft de NDP het mandaat gekregen om met haar meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA) het beleid te mogen bepalen voor de komende vijf jaren. De president heeft in zijn hoedanigheid als voorzitter van de NDP tijdens de informatieronde aangegeven dat financiële hervormingen noodzakelijk zullen zijn om de inkomsten van de overheid te verhogen en de overheidsuitgaven te verminderen. Dit is ook door financiële instellingen, diverse maatschappelijke groeperingen en politieke partijen aangegeven en ondersteund.

Ramnandanlal vindt dat de aangekondigde harde hervormingen als onderdeel van een geïntegreerd pakket aan maatregelen genomen moeten worden. Hij noemt als voorbeeld het verhogen van de prijzen van water en elektriciteit om zodoende de overheidssubsidies te verminderen. “Als dit gedaan wordt dan zal dat hand in hand moeten gaan met een verbetering van de dienstverlening van de SWM en de EBS naar het volk toe door gerichte investeringen en beleid”, meent Ramnandanlal. Maar ook andere inkomstenverhogende maatregelen zoals de invoering van het BTW-systeem moeten volgens hem gepaard gaan met daadwerkelijke investeringen in de duurzame sectoren als toerisme, de dienstensector en de agrarische sector zodat er meer werkgelegenheid ontstaat. Dit zal moeten samengaan met het opzetten van fondsen voor het stimuleren van onder andere jong ondernemerschap. "En met meer werkplaatsen en mogelijkheden om een eigen inkomen te verdienen zal het volk in de gelegenheid worden gesteld om de hogere prijzen zelf te betalen".

Naast de aangekondigde inkomsten verhogende maatregelen is het ook noodzakelijk om hervormingen door te voeren die de efficiëntie van de overheid verbeteren. Ook moet een systeem van subjectsubsidie in stelling worden gebracht waarbij sociaal zwakkeren financieel worden tegemoet gekomen, vindt Ramnandanlal. Alleen met deze benadering kan voorkomen worden dat Suriname in een neerwaartse spiraal van inflatie terechtkomt. "Met onze ervaringen uit het verleden zullen harde inkomstenverhogende en uitgavenbeperkende maatregelen alleen niet duurzaam blijken te zijn. Het is nu een goed moment om een doordacht geïntegreerd pakket aan hervormingsmaatregelen te nemen dat het volk duurzaam zicht geeft op een betere toekomst. Ondersteund met de nodige wetten en instituten", gelooft Ramnandanlal erin dat zo de basis zal worden gelegd voor groei en ontwikkeling voor komende 15 tot 20 jaren in het voordeel van het volk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May