Aanval Waterberg op Asha Mungra in kwestie 'sLands Hospitaal
12 Oct 2010, 20:00
foto


“We kennen haar. Ze is een koorddanseres die zich vaak begeeft op de rand van het toelaatbare, op de rand van etnisch racisme. Zij roept geesten op die zij niet kan bezweren."

Met die stevige kwalificaties reageert minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid op de mobilisatiecampagne van Asha Mungra, die zich inzet voor rehabilitatie van de weggestuurde internist Vinodh Nannan Panday. Mungra ageert tegen het besluit van 's Lands Hospitaal om de rebellerende Nannan Panday weg te sturen.

Mungra reageert verbaasd op de ongefundeerde aantijgingen van "etnisch racisme" aan haar adres, die de minister uitte in een openbare, rechtstreeks op radio en televisie uitgezonden persconferentie. “Ik kan me niet voorstellen dat hij in zijn functie als minister op die toer gaat”, zegt zij.

Verkeerd beeld
De internist Nannan Panday is inmiddels vertrokken naar Nederland, maar Waterberg wilde het vanmorgen na afloop van de raad van ministers toch ingaan op vragen van journalisten over deze zaak. Waterberg schaart zich achter het besluit van de directie van het ziekenhuis die het contract van de internist niet heeft verlengd. Hij meent dat door de acties van Mungra een verkeerd beeld is ontstaan van de werkelijkheid.

Nannan Panday sprak zich enige tijd geleden in het maandblad Parbode negatief uit het niveau van de medische zorg in Suriname. Hij zei geschrokken te zijn van de beperkte middelen die hij aantrof in 's Lands Hospitaal.
De staf nam hem zijn kritiek niet in dank af en er ontstond een slepend arbeidsconflict, dat eindigde met het vertrek van Nannan Panday.
Asha Mungra koos de zijde van Nannan Panday en zocht de publiciteit op.

Waterberg wees er vanmorgen op dat niet alleen de directie, maar ook de totale medische staf van het ziekenhuis het erover eens is dat Nannan Panday zich niet conform de orde van het ziekenhuis heeft gedragen. De internist heeft in vergaderingen van de medische staf nooit zijn beklag gedaan over zaken in het ziekenhuis. “Maar hij stapt wel naar een tijdschrift om het ziekenhuis te bespreken."

Maatschappelijk probleem
Mungra heeft samen met patiënten een petitie ingediend bij het parlement. Daarin wordt gevraagd dat het ministerie van Volksgezondheid de beslissing van de directie van ’s Lands Hospitaal om het contract van de internist niet te verlengen terugdraait.
Mungra zegt dat zij zich met haar stichting, de Unie van Surinaamse Vrouwen, inzet voor maatschappelijke problemen. In de kwestie Nannan Panday gaat het hem onrecht aangedaan. Dit geldt ook voor de patiënten en de samenleving.
De minister op zijn beurt bestrijdt de stelling van Mungra dat vijfduizend patiënten van Nannan Panday om zijn terugkeer vragen.

Waterberg gooide klodders modder naar Mungra. Hij verwees naar een gebeurtenis in het verleden toen Mungra volgens hem handtekeningen zou hebben verzameld voor herinvoering van de doodstraf. Dit deed zij naar aanleiding van een moordgeval. De indruk was gewekt dat de daders marrons waren. “Toen bleek dat de daders Hindostanen waren heeft zij alle mobilisatie stop gezet”, aldus Waterberg.

Mungra vindt dat Waterberg met bewijzen moet komen dat zij handtekeningen heeft verzameld voor de toepassing van de doodstraf. "Ik ben tegenstander van de doodstraf. Ik heb maar 2 petities ingediend in het verleden. Eentje tegen de toenemende criminaliteit en eentje tegen de 100-procentscontroles op Schiphol. Ik heb nooit gepleit voor de doodstraf," zegt Mungra. "Bovendien: in een democratische rechtstaat heb je het recht om te protesteren."


Foto: Minister Celcius Waterberg haalt flink uit naar Asha Mungra.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May