Hervormingsbeweging PL wil vernieuwing in de partij
26 Jun 2015, 22:02
foto
Een deel van de leden van de 'hervormingsbeweging' in Pertjajah Luhur op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


De ‘groep Sapoen’ heeft vandaag in hotel Marriot een persconferentie gehouden. Met de bijeenkomst heeft de groep, vertegenwoordigd door meer dan twintig personen, geprobeerd de ‘negatieve reclame’ over de gekozen kandidaten voor De Nationale Assemblee, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, weg te werken. Benadrukt werd dat eenieder nog lid is van de Pertjajah Luhur (PL) en dat de ‘beweging’ slechts bedoeld is om vernieuwingen te brengen en niet om een coalitie te vormen met de NDP.

Er is breedvoerig uitgelegd over de aanleiding om een eigen fractie te beginnen. Het vertrouwen tussen partijvoorzitter Paul Somohardjo en Sapoen is na de verkiezingen zoekgeraakt. Somohardjo zou vernieuwingen in de partij in de weg staan geeft hoofdbestuurslid Mike Noersalim aan. “U moet begrijpen dat we in de partij unaniem eens zijn dat er een verandering moet plaatsvinden bij het management en leiderschap”, deelt Noersalim mee. “De verkiezingsuitslag heeft uitgewezen dat we met de helft terug zijn gegaan, van ruim 30.000 naar 17.000. Dan moeten we radicaal het roer omgooien. Dat stukje is op een heel andere manier vertaald naar de buitenwereld toe. Het is gebracht alsof we bezig zijn met een coup en Sapoen in het zadel willen krijgen en dan gaan werken met de NDP.”

Sapoen haalt aan emotioneel geschaad te zijn door de uitlatingen van Somohardjo. “Maar vernieuwing gaat gepaard met pijn, soms heel veel pijn. En dit doet erg pijn.” Sapoen benadrukt dat de aanwezige groepsleden allen nog steeds lid zijn van de Pertjajah Luhur. Hij noemde hen ‘de ziel van de partij’. Via hen zal aan de rest van PL de boodschap van ‘vernieuwing en hervorming’ worden gebracht. Sapoen en Chitan gaan een eigen fractie vormen en gaan samenwerken met de NDP. “De eigen fractie is een statement dat te maken heeft met het politiek verkeer in het parlement”, legt Sapoen uit. “ Vanwege de vertrouwenscrisis zullen Sapoen en Chitan zich met goed fatsoen niet kunnen profileren met de PL-fractie.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May