Bemiddelingspoging bij de Ware Tijd mislukt
26 Jun 2015, 20:12
foto
Het arbeidsconflict tussen de vakbond en de directie van de Ware Tijd lijkt grimmiger te worden.


De poging van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname op partijen in het vakbondsconflict bij dagblad ‘de Ware Tijd’ op één lijn te krijgen is mislukt. De vakbond bij dWT wacht het oordeel van de Bemiddelingsraad af en zal vanuit daar zijn verdere strategie uitzetten.

Er is volgens vakbondsvoorzitter Robby Naarendorp een pakket van voorstellen ingediend. Over geen van de punten is overstemming bereikt, zegt hij aan Starnieuws. De BR heeft geprobeerd om met een voorstel te komen voor partijen, maar de “halsstarrige houding” van directeur Ben Halfhide heeft dat getorpedeerd. Als voorbeeld noemt Naarendorp dat er een correctie op de vervoerstoelage over de afgelopen twee jaar van SRD 4 is aangeboden. Ook zou de directie een salarisverhoging van SRD 50 hebben geboden. “Dan maak je grappen.” Hij stelt dat de directie zich op het standpunt stelt dat de inflatie 3,8% is geweest, dus wordt met die marge gewerkt.

Wat kwaad bloed heeft gezet bij het personeel is dat de directie inhoudingen heeft gepleegd op de salarissen en bonussen. Zo is ook het principe ‘no work no pay’ toegepast voor de vier dagen waarop de werknemers in actie waren. Ook bij de personen die niet hebben gestaakt, die ziek waren of met verlof, is deze maatregel voor de vier dagen toegepast. Aan de andere kant weigert de directie een functieanalyse. “Dus vandaag ben je journalist en morgen de tuinman,” schetst een lid de situatie.

Het bedrijf kent ook geen pensioenregeling. De directeur heeft steevast geweigerd om de pensioenregeling van de overheid in te voeren, met het excuus “dat deze regeling van de overheid niet betrouwbaar is.” Iets meer dan twee jaar geleden heeft de directie de personeelsleden ook aangemaand om hun spaarpremies op te nemen. Vanaf dat moment kwamen ook de dienstjaren voor het bedrijf te vervallen en begon de telling opnieuw. “We zijn van de regen in de drup gekomen,” zegt een werknemer. De bond is twee jaar geleden overgenomen door Robby Naarendorp van de vakcentrale C-47. Voorheen was de personeelsbond van de krant verbonden aan de AVVS ‘De Moederbond.’

Vorige maand had het personeel vanaf 26 mei het werk neergelegd uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Een week daarvoor waren prikacties gehouden om de directie te tonen dat het de werknemers ernst was. Twee dagen is de krant niet uitgekomen en de derde dag heeft de directie met ingehuurde krachten een ‘soort’ krant uitgebracht die was gedrukt bij Fafam Publishing. Op 30 mei besloot de bond de acties op te schorten nadat de BR aangaf dat hij partijen bij elkaar wilde brengen. Nu is die poging na zo’n vijf sessies vastgelopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May