Somohardjo: Sapoen en Chitan worden niet beëdigd
27 Jun 2015, 00:01
foto
Fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, Paul Somohardjo. (Foto: Raoul Lith)


Paul Somohardjo, fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) tevens Pertjajah Luhur (PL) is ervan overtuigd dat hij de wet aan zijn zijde heeft. De PL heeft de gekozen kandidaten voor DNA, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan teruggeroepen. Zij hebben meegedeeld hun eigen fractie te zullen vormen. Dit zei Somohardjo gisteren na zijn beëdiging tot fungerend voorzitter van DNA, door staatshoofd Desi Bouterse. Hij is na de beëdiging naar het parlement gegaan en stond journalisten te woord in het kantoor van de voorzitter.

Somohardjo benadrukt dat in de wet niet gesproken wordt van Assembleelid maar volksvertegenwoordigers. Die zijn teruggeroepen bij deurwaardersexploot. Nu is door PL het hoofdstembureau en Centraal Hoofdstembureau hiervan op de hoogte gesteld. Er moet een opschuiving komen volgens Somohardjo. Dit moet binnen twee weken gebeuren.

De gronden van terugroeping zijn volgens Somohardjo duidelijk. Sapoen en Chitan hebben zelfs als een aparte fractie onderhandeld met de NDP-top. Somohardjo voert aan dat in de wet er niet gesproken wordt van Assembleelid maar volksvertegenwoordigers. Zij zijn gekozen verklaard door het hoofdstembureau en Centraal Hoofdstembureau. De uitslag is bindend verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau. Intussen is ook een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De fungerend voorzitter van DNA krijgt ook een schrijven over het terugroepen van Sapoen en Chitan. Deze brief zal ook gestuurd worden naar de president.

"Ik beëdig volgens de grondwet alle leden die voldoen aan de wetgeving. Maar als iemand teruggeroepen is, is die persoon geen volksvertegenwoordiger. Ik zal op basis van de grondwet handelen, want ik heb dat beloofd. Maar ik ga geen zaken doen die niet conform de wet zijn", benadrukt Somohardjo. Zoals de kaarten er nu voor liggen, zijn volgens hem Sapoen en Chitan teruggeroepen en komen ze niet in aanmerking voor om toegelaten te worden. Diverse deskundigen zijn het niet eens met Somohardjo. Zij vinden dat Sapoen en Chitan gewoon beëdigd moeten worden, want zij zijn gekozen verklaard. Als Somohardjo hen niet toelaat, zullen ze toegelaten worden door Jennifer Simons, die op dezelfde vergadering gekozen wordt tot voorzitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May