SS Promotions moet Sasur toch betalen
25 Jun 2015, 04:12
foto


Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) en SS Promotions hebben overeenstemming bereikt voor de muziek die ten gehore werd gebracht op het songfestival op 20 juni. Shammie Khusial van SS Promotions had eerder enkele rechtszaken gewonnen tegen Sasur. Dit betekent volgens Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, niet dat hij gevrijwaard is van toestemming voor het gebruik van het Sasur- repertoire tijdens zijn evenementen.

Recentelijk werden nog enkele rechtszaken door Sasur tegen SS Promotions aangespannen. De kantonrechter gelaste comparitie van partijen waarbij alle misverstanden over en weer tactvol werden weggenomen. Sasur en Khusial besloten toen omwille van het algemeen belang van Suriname, de organisaties, de deelnemers en bezoekers van die show, licentieovereenstemming te bereiken.
Na afronding van de eind afspraken tussen Sasur en Khusial zullen de rechtszaken worden ingetrokken en hebben partijen beloofd verder op goede voet zaken te doen. Sasur eiste primair de stopzetting van het evenement.

Khusial zegt aan Starnieuws dat hij een dag voor het zangfestival zaterdag voor de rechter moest verschijnen. Hem werd toen voorgehouden dat er comparitie gelast zou worden in de zaak tussen hem en Sasur. Kantonrechter Ingrid Lachitjaran hield Khusial voor dat er auteursrechten betaald moeten worden. Uiteindelijk werd er een compromis bereikt dat drie procent van de vermakelijkheidsbelasting afgedragen zal worden aan Sasur.

Geen andere keus

De organisator zegt dat hij radeloos was en ingestemd heeft met dit voorstel. “De show was al verschoven en een dag voor het evenement wilde ik geen risico’s nemen. Binnen acht dagen moet ik het bedrag afstaan aan Sasur. Ik hoop dat deze regeling niet alleen voor SS Promotions geldt, maar voor alle organisatoren. Daarnaast hoop ik ook dat er een stukje transparantie zal zijn en dat Sasur daadwerkelijk de gelden zal afstaan aan de auteurs of organisaties waartoe deze behoren”, merkt Khusial op.

Wat Khusial niet snapt is, hoe Sasur toch gelden kan innen, terwijl er wijzigingen waren in de initiatiefwet. Op 13 maart werd de initiatiefwet, waarin de wijzigingen van de Wet Auteursrecht van 1913 waren aangebracht, aangenomen. Binnen drie maanden moesten verenigingen zich aandienen om op te treden als bemiddelingsbureau. De stichtingsvorm werd bij wet opgeheven. Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) mag straks niet meer optreden als bemiddelingsbureau voor muziekauteursrechten.

Sasur spande een zaak aan en eiste primair de stopzetting te gelasten van de voorstelling en/of opvoering van het Scholieren Songfestival. Subsidiair eiste Sasur dat SS Promotions geen liederen ten gehore mocht brengen die tot het Sasur-repertoire behoren, waarvoor de organisatie geen licentie heeft. Ook eiste Sasur een dwangsom van SRD 500.000, indien hij na zou laten het vonnis uit te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May