Vakbeweging braaf bijeen tijdens onderhoud met Bouterse
24 Jun 2015, 17:38
foto
De vakbeweging in vol ornaat tijdens het onderhoud met formateur Desi Bouterse. (Foto: Raoul Lith)


Het is formateur president Desi Bouterse gelukt om vakbondsleiders die niet door één deur met elkaar kunnen, bijeen te brengen. Alle zes vakcentrales, verenigd in Ravaksur, de Bond van Leraren en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten (FOLS) zaten braaf met elkaar samen in het Perscentrum van het kabinet van de president.

Het is Ravaksur zelfs gelukt om zonder Ronald Hooghart van de CLO een gezamenlijke notitie te presenteren aan Bouterse en zijn delegatie. Hooghart komt niet naar vergaderingen van Ravaksur, waar ook Michael Sallons namens de OSAV deelneemt aan de vergaderingen. Ook Errol Snijders en Sallons kunnen het niet met elkaar vinden. Daarnaast vindt Hooghart dat de FOLS deel uitmaakt van de Centrale van Landsdienaren Organisaties. Bovendien is Hooghart het totaal niet eens met het Fiso-systeem. Er is een commissie benoemd om deze kwestie op grond waarvan landsdienaren worden ingeschaald, te evalueren.

Alle vakbondsleiders zeiden na afloop van het onderhoud met Bouterse dat het een goed gesprek is geweest. De vakbondsleiders konden hun ei kwijtraken. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en Marcellino Nerkust, president van de FOLS, zijn blij dat Bouterse onderwijs ook een prioriteit vindt. Het onderwijs binnenland is een zorgpunt waar nog steeds veel onbevoegde leerkrachten lesgeven. Valies zei dat de uitgaven van naschoolse opvang van SRD 90 miljoen teruggebracht zijn naar SRD 10 miljoen. Er is nu meer ruimte voor andere onderdelen van het onderwijs. "De president heeft aangegeven dat het land in zwaar weer is terechtgekomen, maar het kan niet zo zijn dat werkers er de dupe van worden", stelt Valies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May