Eerste certificaten basisopleiding luchtverkeersleiders
24 Jun 2015, 04:35
foto
Functionarissen en geslaagden met hun certificaten. (Foto: Raoul Lith)


Achttien personen hebben de opleiding luchtverkeersleiders Basic Air Traffic Service (BATS) met succes afgerond. Het PolyTechnic College Suriname (PTC) heeft dinsdag de certificaten uitgereikt aan de geslaagden. De studie heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd en is een beginfase van een bacheloropleiding. Het doel van deze training is om het luchtverkeer veiliger te maken. De deelnemers aan de opleiding zijn in dienst van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.


38 personen zijn gestart met deze opleiding. Naast de achttien geslaagden, krijgen zeven een herkansing. De opleiding is op 1 oktober 2014 begonnen en duurde tot 18 juni. Het gaat om de eerste groep die deze opleiding voor luchtverkeersleiders op het PTC heeft gevolgd. Directeur, Robby Holband, van de hbo-opleiding gaf aan dat er heel veel gesprekken zijn gevoerd met TCT en samenwerkingspartners in Canada, Trinidad & Tobago, Jamaica, Nederland en Amerika. Het ging om noodzakelijk materiaal voor het verzorgen van de opleidingen en technische bijstand. De opleiding moet voldoen aan de nationale en internationale standaarden.

Een tweede groep begint in oktober met de opleiding. Deze zal verzorgd worden door de technische personen van het luchtverkeer. Andere belangstellenden worden ook in de gelegenheid gesteld om deze opleiding te volgen.
Danielle Toto, één van de geslaagden zegt aan Starnieuws dat de opleiding heel interessant, maar ook pittig was. Zij had slapeloze nachten. “De docenten gaven in het Nederlands les, maar alle boeken en het tentamen waren in het Engels”, zegt ze. Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding is een toets afgenomen in het vak Engels waarvoor de student minimaal een acht moet halen. Medegeslaagde Soerinderkoemar Goenai geeft aan dat er veel opgeofferd moest worden. Met dit certificaat kunnen zij luchtverkeersleiders assisteren.

Astra de Drie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May