Suriname telt 64 opslagplaatsen van rondhout
26 Jun 2015, 09:05
foto
SBB heeft onderzoek verricht naar opslagplaatsen van rondhout.


Uit onderzoek van het directoraat Bosbouw Economische Diensten van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is gebleken dat er in Suriname 64 rondhout opslagplaatsen zijn. Dit beslaat een oppervlakte van meer dan 63 ha. Dit onderzoek is nodig voor de ruimtelijk ordening en de facilitering van houtkap en om inzichten te hebben in de aanwezige rondhout opslagplaatsen.

De meeste opslagplaatsen, te weten 21, komen voor in het district Wanica. De Bosgordel is een areaal van ongeveer 4,5 miljoen ha, met een geschat netto productief areaal van 2,5 miljoen ha en is gelegen tussen de Marowijne- en Corantijnrivier. De Bosgordel is ongeveer 80 km breed en begint tussen 50-100 km vanaf de kust.

Het doel van dit onderzoek is om het aantal en de omvang (oppervlakte) van de aanwezige rondhout opslagplaatsen vast te stellen. De locatie waar deze faciliteiten zijn opgezet wordt ook bepaald. Hiermee kan er een beeld gevormd worden van de rondhouttransportroute. Deze informatie kan mede bijdragen aan de ruimtelijke ordening van het industriële gebeuren in Suriname. Een ander doel waarvoor deze informatie gebruikt kan worden is de verdere inrichting van het bosbeheersysteem in Suriname, zegt SBB.

Gebleken is dat de in Suriname voorkomende rondhout opslagplaatsen 3 soorten van juridische status hebben, m.n. eigendom, erfpacht of grondhuur. 33 van de 64 geregistreerde opslagplaatsen, met een totale oppervlakte van 406.300 m2 heeft eigendom als juridische status van het terrein. Een niet te verwaarlozen aantal van 21 opslagplaatsen met een oppervlakte van 170.200 m2 heeft grondhuur als juridische status van het terrein. Verder hebben 10 terreinen met de oppervlakte van 61.200 m2 de juridische status van erfpacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May