Chileense hoofdstad luidt smog-alarm
23 Jun 2015, 16:01
foto
Boven Santiago, de Chileense stad, waar de Copa America 2015 wordt gespeeld, hangt al dagenlang smog. (Foto: AFP)


De Chileense hoofdstad Santiago is al dagen gehuld in smog (met rook en uitlaatgassen verontreinigde mist). De autoriteiten in de stad hebben de samenleving noodmaatregelen opgelegd te midden van de toenemende luchtvervuiling. Volgens ambtenaren heeft de vervuiling een “kritisch niveau” bereikt.

Onder de maatregelen worden ongeveer 40% van de auto's met een katalysator en 80% zonder, verbannen uit de straten van 07:30 uur tot 21:00 uur. Deze maand (juni) is voor Chili het droogst sinds 1968. Het gebrek aan regen heeft bijgedragen aan de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad.

Santiago ligt in een vallei en als er weinig wind en geen regen is, kan de smog dagenlang hangen over de stad met zes miljoen inwoners. Industrieën die als bijzonder vervuilend worden gezien, is ook bevolen hun deuren maandag te sluiten. De inwoners is geadviseerd om niet buitenshuis te oefenen. De trainingen voor teams die strijden in het Copa America voetbaltoernooi, zullen naar verwachting gewoon doorgaan. Chili is gastheer van deze Amerikaanse Spelen.

De kwartfinales beginnen morgen in Santiago. In de eerste kwartfinale-wedstrijd komen Chili en Uruguay tegen elkaar uit. De overheid heeft de bewoners opgeroepen hun “burgerzin en solidariteit” te tonen door de vervuiling te verminderen tot een minimum. De noodmaatregelen zullen indien nodig worden uitgebreid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May