Verbeteren hydro-elektrisch systeem Afobaka
21 Jun 2015, 04:24
foto


Aangeboden
In een studie -verschenen in december 1914- kwamen drie factoren naar voren die de productie van elektrische energie nadelig beïnvloeden. De oorzaken waren van technische, bedrijfskundige en fiscale aard. In de studie is voorgesteld om modificaties aan te brengen, die deze problemen in de toekomst zullen voorkomen.

De aangebrachte veranderingen zullen de energie productie gelijkmatig gedurende het jaar reguleren. Dan zou in zowel de natte als in de droge tijd gerekend kunnen worden op een betrouwbare hoeveelheid elektrische energie met de huidige powerhouse installatie. Bovendien kan worden verwacht, dat met de verbeteringen, de capaciteit zal toenemen met 30 MW – dus meerinkomsten van US$ 14,5 miljoen. Bovendien zal de capaciteit ieder jaar stapsgewijs toenemen totdat het maximum van 309 MW is bereikt.

De modificaties die in het voorstel zijn gedaan, omvatten de bouw van een aarden dam in het Brokopondo meer. De dam zal het grote meer splitsen in twee delen: aan de westelijke kant het ‘Generator Lake’ en aan de oostelijke kant het ‘Storage Lake’ dat zal dienen voor opslag of het overtollige water in de regentijd. In de droge tijd zal dit water terugvloeien in het ‘Generation Lake’ voor het aanvullen van de veel lagere rivierstroom in die tijd. Het ‘Generation Lake’ zal een oppervlakte hebben van ongeveer 900 vierkante kilometer, de watervalhoogte zal constant worden gehouden op 48 meter.

Het Brokopondomeer dat een oppervlakte heeft van 1.560 vierkante kilometer (156.000 ha) is groot genoeg om te voorzien in een elektrische capaciteit van 1.500 MW. Het zal daarom onnodig zijn om in de toekomst meer land onder water te zetten als er plannen worden gemaakt voor uitbreiding in de toekomst. De beschikbare hoeveelheid water met opslag per jaar blijkt genoeg te zijn om in de eerste stage van uitbreiding een capaciteit van 309 MW te verzorgen, en in een tweede stage tot 750 MW met aanvulling van water van de Boven-Suriname - en de Boven-Saramacca rivier zoals al in 1961 werd voorgesteld door Harza Engineering.

Water autoriteit
Het tweede deel dat moet worden verbeterd in Afobaka, is het instellen van een ‘Onafhankelijke Water Management Autoriteit’ die alle verantwoordelijkheid van wateraangelegenheden in dit gebied zal hebben. Dit gezag zal alle coördinatie, uitwerking van data en prognoses voor dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse activiteiten moeten plannen. Het kantoor zal zorgen dat er nooit een watertekort zal voorkomen, dat de balans tussen aanvraag en bediening van elektrische energie wordt gehandhaafd. De autoriteit zal de hersenen zijn van het hydro-systeem en moet het daarom als een onafhankelijke operatie werken. De president zal de leden van de raad van bestuur voor 5 jaar benoemen. De raad is direct verantwoordelijk aan het staatshoofd. De kosten van de Water Management Autoriteit moeten komen uit een jaarlijkse toeslag op de verkoop van hydro-elektrische energie.

Economische problemen in het land over de afgelopen 45 jaren hebben geleid tot moeilijkheden van fiscale aard. Dat is gelukkig veranderd in de afgelopen vijf jaren. De economie vertoont een stijgende lijn en er zijn mogelijkheden geschapen voor investeringen en financiering van gezonde en winstgevende ondernemingen. Voor de hydro- elektriciteitssector bestaat er een grote toekomst. Het instellen van een eerste fase vijf jaren plan voor modificatie van het Afobaka systeem is direct aan de orde. De tweede fase vijf jaren plan is voor uitbreiding van Afobaka met een tweede power house, zonder transmigratie van bevolking.

J. R. Wolf, Prof. Em
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May