Ondanks kritische noten verkiezingen bindend verklaard
19 Jun 2015, 18:39
foto
Leden van het Onafhankelijk Kiesbureau op de openbare zitting vanmiddag. (Foto: Raoul Lith)


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft ondanks diverse kritische kanttekeningen, de verkiezingen voor De Nationale Assemblee en regionale organen vanmiddag bindend verklaard. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos heeft via minister Edmund Leilis een beroep gedaan op de komende regering om gelijk te beginnen met de post electorale fase om diverse aanpassingen te plegen. Ook de kiezerslijst moet grondig worden nagekeken waardoor fouten tijdig gecorrigeerd worden.

Silos zei tijdens de openbare zitting in Ballroom Torarica dat het weer eens een vette kluif was om het proces tot bindend verklaren van de verkiezingen rond te krijgen. Het is haar derde termijn als voorzitter van het OKB. Zij merkte op dat slechts één partij de kandidatenlijst correct had ingediend. Alle andere partijen waren verkeerd geweest. Niet het dagelijks bestuur, maar het bestuur van de politieke organisatie moest de kandidatenlijsten tekenen. In feite zouden tien van de elf lijsten afgekeurd moeten worden.

Het OKB heeft besloten om de verkiezingen toch bindend te verklaren omdat er ook verkeerde instructies zijn gegeven door verkiezingsautoriteiten. Er is aangegeven aan de politieke partijen dat het dagelijks bestuur de kandidatenlijsten mag tekenen. Aangezien de instructie niet correct was, kan de politieke partij niet de dupe hiervan worden. Bovendien heeft geen enkele partij geprotesteerd hiertegen.

Silos gaf een pluimpje aan de organisatie van de verkiezingen. Vooral de logistieke kant is aanmerkelijk verbeterd. Zij merkte op dat de organisatie van de verkiezingen vooruit is gegaan. Er zijn wel veel procedurefouten gemaakt en de wettelijke regels niet overal correct toegepast. Over het algemeen maken politieke partijen zich veel drukker om de verkiezingscampagne dan beter stil te staan bij de wettelijke bepalingen. Bij elke verkiezing wordt er gesteld dat de wetgeving aangepast moet worden, maar daarna gebeurt er niks. OKB zal in zijn rapport diverse aanbevelingen meenemen waaraan gelijk na het aantreden van de nieuwe regering gewerkt moet worden. Er is vooral door de voorzitters van de stembureau opgelucht gereageerd nu het formele proces afgesloten is met het bindend verklaren van de verkiezingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May