Elkeen kan uitgroeien tot een rolmodel!
20 Jun 2015, 12:03
foto


Wereldwijd wordt Vaderdag gevierd, weliswaar minder dan Moederdag. Enigszins begrijpelijk als een groot percentage van de mensheid alleen door moeders wordt opgevoed. Moeders zijn vanwege hun ‘moeders geaardheid’ vaak genoeg de laatsten die het schip verlaten, het zijn doorzetters.

De keerzijde van de medaille is dat vele mannen op een ‘bemoederlijke’ wijze zijn opgevoed zodat zij nog steeds bemoederd willen worden door een vrouw en geen verantwoordelijkheid nemen. De klacht dat vaders hun plaats niet innemen en geen verantwoordelijkheid willen nemen is veel gehoord. Het is voor mij bijkans een kip-en-ei-situatie.

Rolmodellen in de samenleving zijn nodig. Mannen die niet alleen op straat maar ook thuis hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ben zelf opgegroeid met een zeer liefdevolle vader, die mij ondubbelzinnig getoond heeft dat hij van mij houdt. Dit heeft mij de kracht gegeven om de stormen waardoor ik heen gegaan ben, tussen mijn 12e tot mijn 24e te kunnen overleven en er sterker van ben geworden. Toch waren er aspecten in de opvoeding die mijn vader mij niet heeft kunnen meegeven, zoals het belang van communicatie binnen het gezin. Deze zaken heb ik kunnen aanvullen door van mensen te leren in de samenleving die voor mij als rolmodel konden fungeren. Er zijn rolmodellen, maar je moet ook bereid zijn om ze te zoeken en als voorbeeld te nemen.

Rolmodellen zijn voor mij mensen die op een bepaald vlak als voorbeeld kunnen gelden voor de samenleving. Het zijn mensen die proberen om balans te houden in hun handel en wandel door niet aan de ene kant goed te doen en anderzijds dit getuigenis af te breken door systematisch aanhoudend ongeoorloofd gedrag. Het betekent niet dat het mensen zijn zonder fouten, maar ik wil wel zien en leren hoe je omgaat met je fouten en tot verbetering komt. In dat opzicht heb ik als voormalig directeur van stichting De Stem, opvangcentrum voor drugsverslaafden, vele mannen zien oprijzen van probleempersoon tot rolmodel.

Elkeen kan uitgroeien tot een rolmodel, ongeacht hoe je verleden eruit gezien heeft. Soms kunnen juist degenen met een onstuimig verleden uitgroeien tot perfecte rolmodellen en als voorbeeld dienen voor vooral jonge mensen.
Als advies voor Vaderdag; wacht niet dat er een rolmodel in jouw leven komt aanrollen, ga zelf op zoek naar jou positieve rolmodellen, die jou omhoog kunnen trekken in dit leven, zodat jijzelf mag uitgroeien tot een prachtig rolmodel.

Orlando Olmberg
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May