DSB trakteert publiek op unieke kunsttentoonstelling
26 Feb 2010, 00:03
foto


De kunstwerken in de weelderige achtertuin, de voormalige directeurswoning en opstallen van de Surinaamse Bank vertellen talrijke verhalen. Kunstenaars beelden hun gevoelens uit over talloze aspecten van het leven. Ze beperken zich niet tot de aarde maar stijgen op tot voorbij het universum. 19 Surinaamse en 10 Nederlandse kunstenaars geven uiting aan hun diepste gevoelens. Hun kunstuiting is divers maar over de tentoonstelling zijn ze eenstemmig: De Surinaamsche bank geeft met ‘Paramaribo Span’ het publiek de gelegenheid om kunst op een unieke manier te beleven.

DSB viert haar 145-jarig jubileum en biedt jonge kunstenaars een platform om hun kunstwerken ten toon te stellen. President Ronald Venetiaan opent de tentoonstelling vrijdagavond. Hij ontvangt het eerste exemplaar van het boek "Paramaribo Span", Hedendaagse kunst in Suriname. Surinaamse kunstenaars, schrijvers en internationale tentoonstellingmakers komen aan het woord over de recente beeldende kunst in Suriname.

Tussen Rotterdam en Paramaribo is een cultureel uitwisselingsprogramma van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) gehouden. Door dit project konden kunstenaars uit Rotterdam enkele maanden naar Suriname komen, terwijl Surinamers de gelegenheid kregen om in Rotterdam aan de slag te gaan. De expositie bij de Surinaamse Bank wordt gehouden ter afsluiting van dit uitwisselingsprogramma. De Trinidadiaanse kunstenaar Christopher Cozier treedt op als curator van de expo. Hij maakte de selectie van de Surinaamse kunstenaars terwijl Thomas Meijer van het CBK een kueze samenstelde uit het werk van de Rotterdamse kunstenaars. Zij hebben de kunstwerken tijdens hun verblijf in Suriname gemaakt.

De kunstenaars willen het publiek kennis laten maken met hun nieuwste ideeën en werken. Ze hebben zich vooral laten inspireren door maatschappelijke vraagstukken die hen bezighouden. Zo hebben Sirano Zalman en Roddney Tjon Poen Gie het zwembad gedecoreerd met hun installatie over de gevolgen van milieuvervuiling. George Struikelblok houdt het publiek met tweehonderd kuikens een spiegel voor over kinderen die nauwelijks liefde krijgen.

Ravi Rajcoomar vraagt aandacht voor zelfmoord, Kurt Nahar wil de jeugd vertellen over de moorden op 8 december 1982, Raul Wongsodihardjo plaatst hersenen in een zwarte kast en bindt de strijd aan tegen mensen die anderen tot wanhoop drijven, Casper Hoogzand is geïnspireerd door het tropische bos en schildert met zelfgemaakte verf zijn doeken. De 29 kunstenaars uit Nederland en Suriname hebben elk een uniek verhaal te vertellen. De tentoonstelling is geopend van 27 februari tot 14 maart en gratis toegankelijk.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May