Vluchtelingen wereldwijd bereikt recordhoogte
18 Jun 2015, 16:45
foto
Syrië geldt als het grootste conflictgebied. (Beeld: BBC)


Het aantal mensen dat door oorlog, conflict of vervolging is ontheemd, heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt van bijna 60 miljoen wereldwijd. In een rapport zegt de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dat het aantal mensen dat gedwongen hun huizen moest ontvluchten met 8,3 miljoen is gestegen in vergelijking met 2013.

Het aanhoudende conflict in Syrië wordt als een belangrijke factor voor het recordcijfer gezien. Tegenover BBC zegt het UNHCR-hoofd Antonio Guterres: “De wereld is een puinhoop.”

“Het drama is dat als mensen denken dat hulpverleners de rommel kunnen opruimen. Dat is niet langer mogelijk. We hebben geen capaciteit om de brokken te lijmen.” Guterres gaat verder: “Steeds meer mensen lijden, en helaas is er voor velen van hen geen kans om hen te ondersteunen.” Hij stelt dat het dagelijkse aantal ontheemden in 2014 is gestegen naar 42.500. Het jaar daarvoor was het 32.000. In het rapport staat dat er minstens 15 conflicten in de afgelopen vijf jaar zijn uitgebroken of opnieuw zijn opgelaaid. Onder de conflicten zijn er acht in Afrika en drie in het Midden-Oosten. Deze strubbelingen hebben tegen het eind van 2014 geleid tot 59,5 miljoen ontheemden en 19,5 miljoen vluchtelingen. Meer dan de helft van deze vluchtelingen zijn kinderen.

UNHCR zegt dat er 38,2 miljoen ontheemden waren, waarbij de oorlogen in Oekraïne, Nigeria en Zuid-Sudan de cijfers stuwen.In Syrië alleen waren er al 3,9 miljoen vluchtelingen en 7,6 miljoen ontheemden. De andere grote vluchtelingenstromen zijn afkomstig van Afghanistan en Somalië.

Crisis Middellandse Zee
Het document zegt dat 1,8 miljoen vluchtelingen nog in afwachting zijn van de uitkomst van asielaanvragen. Het rapport wijst er ook op dat er een stijging is van meer dan 50% -6,7 miljoen- ontheemden in Europa. De Europese Unie (EU) worstelt met een groeiende crisis van migranten die de Middellandse Zee oversteken. De UNHCR zegt dat Duitsland het hoogste aantal asielaanvragen noteert van de 28-leden tellende unie, gevolgd door Zweden.

De schrijvers van het rapport stellen dat hun bevindingen betekenen dat één op de 122 mensen op aarde een vluchteling, ontheemde of asielzoeker is. De gegevens van het rapport komen overeen met de bevindingen van de Eurostat van de EU, die eerder dit jaar zijn vrijgelaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May