Hoge overheidsuitgaven en inefficiënt ambtenarenapparaat
18 Jun 2015, 13:57
foto


Op dit moment zijn de kosten voor het onderhouden van het ambtenarenkorps veel te hoog, kenmerkend zijn de overuren en reiskosten die worden gemaakt. Het is dan ook de vraag of via bezuinigingen met dezelfde wijze van organiseren van de dienstverlening dit mogelijk is.

Aangezien de overheid als taak heeft de burgers te dienen. Zaken zullen dus op een andere wijze moeten worden georganiseerd waardoor er een hogere mate van efficiëntie wordt behaald. Onder andere de overuren die worden gemaakt, moeten nader worden onderzocht. Overuren worden gemaakt als er een bepaalde calamiteit optreedt die van te voren niet was voorzien of dat betreffende functionaris zijn taken niet naar behoren kan vervullen. Daarnaast zal er ook onderzocht moeten worden wat de redenen zijn van de reiskosten te meer dat er ook digitaal kan worden gecommuniceerd.

De overheid bestaat nu uit 17 ministers en alle daarbij behorende ambtenaren. Daardoor zijn er in de loop van de jaren zogenaamde ‘eilanden’ ontstaan. Terwijl er zich nu juist vraagstukken dienen, die moeten worden opgelost vanuit een integrale visie. Het aantal ministerposten moet dus drastisch worden gereduceerd naar maximaal 7 ministerposten. Dit is mogelijk door de verschillende beleidstaken te integreren naar de huidige stand van zaken. Ook zal er veel meer aandacht moeten worden besteed aan automatisering. Diensten die kunnen worden geautomatiseerd, dienen niet door verschillende ambtenaren worden behandeld, maar moeten via digitale wijze worden afgehandeld.

Om deze stap te kunnen zetten, zal er aan (om)scholing moeten worden gewerkt. Ambtenaren die niet meer voldoen en hun taken niet afdoende kunnen uitvoeren, moeten door omscholing in het bedrijfsleven worden ondergebracht. Deze zogenaamde herbeoordeling moet op korte termijn plaatsvinden, zodat er een efficiënter overheidsorgaan kan worden gecreëerd. Alle overheden dienen te voldoen aan de internationale kwaliteitsmanagement norm ISO 9001, pas dan kunnen faalkosten etc. het best worden bestreden. Bij de invoering van dit managementsysteem zal ook duidelijk worden waar zaken kunnen worden geautomatiseerd en waar niet. In algemene zin zijn het de repeteerde administratieve handelingen.

Als er wordt gekozen voor deze aanpak, zal er automatisch werkgelegenheid ontstaan en zullen de onderwijsinstellingen daarop inspelen. Pas dan zullen de onnodige overheidskosten kunnen worden gehalveerd. Bijkomend voordeel is dat door marktwerking er automatisch werkgelegenheid in andere sectoren zullen ontstaan. Het is daarom van belang om al vanaf de lagere school kinderen wegwijs te maken met het werken met computers. Dit moet een verplichte vak worden.


Robbie Mohansingh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May