Zwitserse banken melden mogelijke witwassen van geld
17 Jun 2015, 18:48
foto
De Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber tijdens een persconferentie. (Beeld: BBC)


Zwitserse aanklagers onderzoeken 53 gevallen van mogelijke witwassen van geld in hun onderzoek naar het biedproces voor de FIFA World Cups 2018 en 2022. Procureur-generaal Michael Lauber zegt dat de Zwitserse banken de incidenten hebben gemeld.

Hij stelt dat zijn kantoor een enorme hoeveelheid van de in beslag genomen data van de FIFA analyseert. Het Zwitserse onderzoek loopt parallel met één dat de Amerikanen hebben ingesteld. De World Cups 2018 en 2022 zijn respectievelijk toegekend aan Rusland en Qatar. Maar de toonaangevende FIFA-functionaris, Domenico Scala, zegt dat de toewijzingen kunnen worden geannuleerd als er bewijs van omkoping naar boven komt. Beide landen ontkennen enig vergrijp.

De wereldvoetbalorganisatie FIFA wordt geconfronteerd met aanklachten van wijdverbreide corruptie nadat de Zwitserse politie een inval had gedaan in een hotel in Zurich. Het FIFA-bolwerk is in Zwitserland gevestigd. Bij de politie-inval vorige maand zijn zeven topmanagers van de FIFA gearresteerd. De zeven zijn aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie die 14 huidige en voormalige FIFA-toppers en medewerkers beschuldigt van "ongebreidelde, systemische en diepgewortelde" corruptie. De aanklachten volgen na een driejarig onderzoek door de FBI.

De Zwitserse justitie is eveneens in mei een aparte strafzaak begonnen "tegen onbekenden op verdenking van criminele wanbeheer en van het witwassen van geld" in verband met de World Cups 2018 en 2022. Er is tot nog toe echter veel minder geopenbaard over het Zwitserse onderzoek dan over het FBI-onderzoek.

Complex onderzoek
Lauber heeft op een persconferentie gesteld dat het onderzoek "enorm en complex op vele niveaus" is en een lange tijd in beslag zal nemen."Tot nu toe heeft ons onderzoeksteam bewijsmateriaal gekregen over 104 bankrelaties (relaties tussen banken en klanten). En, wees ervan bewust dat elke bankrelatie verschillende bankrekeningen vertegenwoordigt," voegt Lauber eraan toe.

“We merken dat banken in Zwitserland hun taken naar verdachte activiteiten juist hebben gerapporteerd. In aanvulling op de 104 bankrelaties die bij de autoriteiten bekend zijn, hebben de banken ook 53 verdachte bankrelaties via het Zwitserse raamwerk anti-witwassen van geld, aangegeven.” Lauber heeft interviews met FIFA-voorzitter Sepp Blatter als onderdeel van zijn onderzoek niet uitgesloten. Blatter heeft alle aantijgingen ontkend en heeft eerder deze maand, vier dagen na zijn herverkiezing, aangegeven dat hij zal aftreden.

Het onderzoek van Lauber is gescheiden van dat van de FBI. Het is niet automatisch dat de documenten en gegevens worden gedeeld met het onderzoeksteam van de Amerikanen. “"De voetbalwereld moet geduldig zijn. Door zijn aard, zal dit onderzoek langer duren dan de legendarische 90 minuten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May