Wereldbank in rapport: Handel is belangrijk
17 Jun 2015, 10:12
foto
Francisco Carneiro, Daniel Lederman en Calvin Djiofack presenteren het rapport 'Trade Matters' tijdens de Caribbean Growth Forum op St. Lucia. (foto: Edward Troon)


De World Bank (WB) heeft vandaag tijdens de derde Caribbean Growth Forum (CGF) het rapport Handel is belangrijk: Nieuwe kansen voor het Caribisch Gebied gepresenteerd. In dit rapport wordt benadrukt dat de handel een belangrijke rol speelt in het scheppen van werkgelegenheid - met exporterende bedrijven, goed voor 34% van de formele werkgelegenheid en de grootste werkgever voor de armsten. Tegelijkertijd kan de export de werkgelegenheid ook kwetsbaarder maken voor externe schokken.

"Ondernemers zien nu al verbeteringen in het ondernemingsklimaat. Voortdurende inspanningen om handelsbevordering te verbeteren, intensiveren van investeringen in onderzoek en innovatie en de kwaliteit van onderwijs, zal helpen vaardigheden te verbeteren en goed betaalde banen in de Caribische regio genereren", zegt Jorge Familiar, de WB vicepresident voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied op het CGF te St. Lucia.

Het rapport onderstreept dat de handelsprestatie van de regio wordt beperkt door een gebrek aan diversiteit en beperkte innovatie. Het aantal octrooiaanvragen in het Caribisch Gebied is lager dan in andere regio’s van de wereld.
Kijkend naar nieuwe handelsmogelijkheden, blijkt volgens het rapport dat de Caricom-overeenkomsten een snelle toename van de intra-regionale handel hebben bevorderd en dat een gemeenschappelijke markt tot een aanzienlijke stijging van de export in de regio zou leiden. Met uitzondering van de Bahama's, St. Kitts en Nevis, Saint Lucia, Belize en Haïti, blijft de export uit Caribische landen naar de groeiende opkomende markten klein.

Stimuleren handel
Het rapport adviseert drie belangrijke mogelijkheden om de handel te stimuleren en om een positieve cyclus van gedeelde welvaart in de regio te genereren:
Verdieping de handelsintegratie met Noord-Amerika zal de handel stimuleren en groei in de regio versnellen. Het toetreden van de Caribische Regio tot de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) zal een zesmaal grotere winst opleveren bij de uitvoering van een Caribische gemeenschappelijke markt. De onderhandelingen in de richting van een Canada-Caricom vrijhandelsakkoord, gelanceerd in 2007, moeten ook worden voortgezet.

Het verbeteren van het handelsmilieu door gemoderniseerde douane systemen en betere verbindingen zullen een grote impact op de handel hebben. Inspanningen in de regio om douanediensten en grenscontrole te moderniseren moeten worden versneld. Met de uitbreiding van het Panamakanaal en de verwachte toename van de overslag in het vooruitzicht, zijn recent initiatieven uitgevoerd om havens en regelgeving te moderniseren in Jamaica, Dominicaanse Republiek, Bahama's en Haïti.

Essentiële voorwaarden
Verbetering van het ondernemings- en investeringsklimaat zullen essentieel zijn om de productiviteit en het concurrentievermogen te verbeteren. Hoewel Caribische economieën onlangs een record aantal hervormingen en de regelgeving voor het lokale zakelijke milieu hebben verbeterd, hebben exporterende bedrijven te kampen met beperkte toegang tot elektriciteit, telecommunicatie en vervoer. Er is behoefte aan beleid om technologische vaardigheden en innovatie verder te bevorderen.

Het rapport concludeert dat er een grote mogelijkheden zijn voor het stimuleren van de handel en het versnellen van groei in de regio. Een aantal van de beleidsaanbevelingen wordt vandaag verder besproken tijdens de CGF, in het kader van het identificeren van nieuwe strategieën en hulpmiddelen om het concurrentievermogen, de productiviteit en het ondernemerschap te stimuleren.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May