Bezorgdheid over alarmerende economische groei regio
16 Jun 2015, 20:12
foto
Kenny Anthony, premier van St. Lucia. (Foto: Edward Troon)


De Caribische regio kent over de periode 2008 tot 2013 een gemiddelde groei van 1,1 procent. ”Dit is een alarmerend slechte prestatie en we zijn hier bijeen met de belangrijkste donor partners om die beleidsacties te identificeren die op korte termijn een verbeterd concurrentievermogen bevorderen.” Dit zegt Kenny Anthony, premier van Saint Lucia, vandaag bij de opening van de derde Caribbean Growth Forum (CGF) op het Caribische eiland.

De premier noemt in zijn betoog factoren, die de ontwikkeling van de Caribische regio vertragen. “Het is geen geheim dat de wereldwijde financiële crisis die in 2008 begon, de economieën van niet-grondstoffen exporterende Caribische Staten negatief heeft beïnvloed. De crisis heeft de structurele tekortkomingen binnen deze economieën geaccentueerd. De instroom van buitenlandse valuta daalde door verminderd bezoek van toeristen. Het verlies van banen in de toerismesector en de beperkte capaciteit van de binnenlandse bedrijven om nieuwkomers te absorberen, hebben tot grote werkeloosheid geleid. Hoewel het de grondstoffen exporteurs iets beter is vergaan, blijven deze landen zeer kwetsbaar voor internationale prijswijzigingen," stelde de premier.

Anthony zei dat wanneer de economieën van de belangrijkste handelspartners zich herstellen, krijgen Caribische landen minder directe buitenlandse investeringen (FDI). "De concentratie van de FDI in het toerisme en de natuurlijke hulpbronnen, heeft onze landen niet geholpen bij het diversifiëren van hun economieën. Ook de overmakingen van werknemers in het buitenland zijn afgenomen. Deze factoren hebben de negatieve invloed op de economie en op de middelen van bestaan heeft verergerd."

Natuurrampen
Een andere negatieve factor in de ontwikkeling van het Caribisch Gebied is de gevoeligheid van de regio voor natuurrampen. De Inter-American Development Bank (IDB) zegt in een rapport van 2014 dat "de directe economische kosten van natuurrampen ook hoger zijn voor kleinere economieën". De directe schade door natuurrampen werd geschat op US $ 59,5 per vierkante kilometer in termen van het BBP in grote economieën. Soortgelijke verliezen voor het Caribisch worden geschat op vijf maal die van de grote landen.

Anthony zegt voldoende factoren aan kunnen halen die de economische ontwikkeling van de regio bemoeilijken;”we hebben het allemaal al eerder gehoord”. Hij merkt op dat er geen tekort is aan analyses van de onderwerpen. “Wat we niet hebben is overeenstemming over de oplossingen en consensus over de weg vooruit. Daarom is deze derde regionale workshop in Saint Lucia een verdere stap in zowel het identificeren van oplossingen voor verandering en de opbouw van nationale en regionale consensus over deze voorgestelde oplossingen te bewerkstelligen.”

Het Forum is drie jaar geleden begonnen als dialoog tussen vertegenwoordigers van organisaties uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheid, de particuliere sector en internationale ontwikkelingsorganisaties, om groei en ontwikkeling in de regio te bevorderen. Intussen hebben de volgende twaalf landen hun nationale programma’s gelanceerd: Antigua en Barbuda, de Bahama's, Belize, Grenada, Dominica, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago en Saint Lucia.

Het Caribisch Growth Forum wordt uitgevoerd met de steun van de Compete Caribbean programma, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Caribische Ontwikkelingsbank. Het wordt ook ondersteund door de Canadian International Development Agency, het Department for International Development (DFID), CARICOM-secretariaat, en de Universiteit van de West Indies.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May