Belangengroep Alkmaar wil optreden dc tegen malversaties
16 Jun 2015, 15:38
foto
Leden van Belangengroep Alkmaar en Omgeving bij het commissariaat.


De Belangengroep Alkmaar en Omgeving heeft in een brief aan districtscommissaris (dc) Remy Pollack van Commewijne haar bezorgdheid geuit over gronden die kort voor de verkiezing zijn verstrekt. Terreinen waar families generaties lang hebben gewoond en gewerkt, zijn plots weggegeven aan mensen uit de stad, die eerder blijkbaar niet eens wisten van het bestaan van een 'Alkmaar' in Suriname, staat in een brief die vandaag is aangeboden aan de dc. Aan hem wordt gevraagd om op te treden tegen malversaties.

Aangehaald wordt dat behalve de families daar jarenlang aan landbouw en veeteelt doen, zij ook een emotionele binding hebben met het gebied. Langer dan een eeuw geleden hebben de voorouders van de mensen zich in het gebied gevestigd. Er werden kwitanties overgelegd van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Er is betaald aan het toenmalige bestuur van het land voor de gronden. "Hoe is het dan voor mogelijk te verklaren dat binnen een jaar na aanvraag anderen de gronden toegekend hebben gekregen. De enige uitleg bij navraag blijkt steeds dat ze dichtbij de 'hogere hand' liggen", stelt de belangengroep.

Een punt van zorg is dat een ambtenaar op het bestuurskantoor arme boeren en perceelaanvragers zou afpersen en duperen. Hij geeft zich meer uit als vastgoedbemiddelaar dan bestuursambtenaar door met 'deals' op de aanvragers af te gaan, waarbij hij ze voorhoudt 'positief advies' voor de aanvraag uit te brengen, indien een deel van het stuk grond aan hem wordt afgestaan. Zij die niet meegaan met het voorstel lopen uiteindelijk het risico dat hun aanvraag nog jarenlang in de stoffige lades verdwijnen en uiteindelijk als spoorloos worden aangemerkt.

Onderzoek en optreden
In het schrijven wordt aangehaald dat het perceel van een familie in twee delen is gesplitst en het ene helft doodleuk is gegeven aan iemand die een jaar geleden een aanvraag ingediend heeft. Zij heeft geen verbintenis met Alkmaar. De familie wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Aan de dc wordt gevraagd om bescherming en op te komen voor het belang van hen die generaties lang op de gronden hebben gewoond en gewerkt.

"Wij vragen daarom dat de malversaties, zoals wij deze ontwikkelingen noemen, ongedaan worden gemaakt en worden teruggedraaid, waarbij zij die recht erop hebben in aanmerking komen voor de gronden. Ook vragen wij om onderzoek te gelasten inzake genoemde bestuursambtenaar en de nodige maatregelen tegen hem te treffen. Als eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Surinamers zullen we deze strijd voortzetten en niet rusten zolang het onrecht zegeviert. Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid , maar brengen wel de volgende gezegde in herinnering: Never push peaceful people too far."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May