OKB voert controle uit op 2 stembureaus Rainville
16 Jun 2015, 17:32
foto
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos in gesprek met journalisten na de zitting van CHS. (Foto: René Gompers)


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft besloten om te controleren of het bezwaar van V7 over ressort Rainville gegrond is. Deze combinatie is vier ressortraadszetels kwijtgeraakt in dit ressort. Dit bleek bij de vaststelling van de uitslag door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) maandag tijdens de openbare zitting.

Het hoofdstembureau Paramaribo had aangegeven dat V7 16 ressortraadszetels heeft in dit ressort en de NDP had er één. Op de zitting van CHS bleek dat vijf zetels naar de NDP zijn gegaan. Er werd geen uitleg hierover gegeven. NPS-hoofdbestuurslid Ruth Coutinho tekende bezwaar hiertegen aan. Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, deelde mee dat het bezwaar meegenomen wordt in het proces-verbaal. Deze kwestie is op het bord van het OKB beland.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos heeft aangegeven vrijdag de openbare zitting te houden waarin de verkiezingen al dan niet bindend zullen worden verklaard. Nu er bezwaar is aangetekend over ressort Rainville, zal er controle moeten plaatsvinden. Starnieuws verneemt dat de stembureaus 109 en 127 vanavond gecontroleerd zullen worden. Dit is doorgegeven aan V7 en NDP die in dit ressort zetels hebben vergaard.

De verschillen zijn op deze stembureaus gecontroleerd. De voorzitters van de stembureaus zijn gevraagd om aanwezig te zijn bij de controle. Op basis van verschillen die geconstateerd zijn, is er een wijziging gekomen in de verkiezingsresultaten in dit ressort. CHS had totaal geen melding gemaakt van het grote verschil dat is opgetreden in de zetelverdeling op ressortniveau. V7 klaagde over gebrek aan transparantie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May