VHP Ramadan boodschap: zuivering van geest en lichaam
16 Jun 2015, 04:19
foto


(Aangeboden)
Wij staan aan de vooravond van de vastenmaand Ramadan. Deze is een heilige maand waarin moslims van jong tot oud gedurende de hele maand zich overdag onthouden van voedsel en drank en proberen in alle opzichten een voorbeeldig mens te zijn. Het is ook een maand van extra gebeden, meditatie en volledige onderwerping aan de wil van God.

De Moslim zal proberen zo veel mogelijk goede daden te verrichten en het kwade of negatieve te vermijden. Dit geldt ook in de relatie tot onze medemens. In dit opzicht is het vasten niet alleen een zuivering van de geest, maar ook van het lichaam. Men probeert zich afzijdig te houden van negatieve gedachten en handelingen.

Een gelovige Moslim beschouwt het als een voorrecht om te mogen vasten en God te dienen, omdat de goede daden gedurende deze maand extra worden beloond. Dit is ook een van de redenen dat men aan de armen denkt door het geven van aalmoezen.

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) is ervan bewust dat het vasten zeer ingrijpend is voor het leven van alledag, en daarom maakt dit een zeer diepe indruk op de partij. Zij voelt verbondenheid met alle Moslims. De VHP eerbiedigt alle religiën en is er trots op dat in ons land aanhangers van verschillende religiën vreedzaam naast en met elkaar leven en elkaars geloof respecteren.

Behalve dankbaarheid naar Allah toe, is het vasten gericht op zuivering in alle opzichten, ook lichamelijk en geestelijk. Iemand die op de juiste wijze vast, kan een goede zelfdiscipline kweken en zal niet snel bezwijken voor allerlei verleidingen. Hij of zij ontwikkelt een sterke geest, iets dat wij alle Surinamers nodig hebben.

Het vasten geeft de mens een geest van eenheid en broederschap en van gelijkheid voor de Schepper. Door wederzijds respect en tolerantie te tonen voor alle geloven kunnen wij de saamhorigheid en eenheid in de samenleving bevorderen en natievorming stimuleren. Door weg te blijven van slechte handelingen beantwoorden wij aan het doel van het vasten.

Wij dienen deze vastenmaand te beschouwen als een gelegenheid om in onze harten te kijken en te zien, waar onze zwakheden liggen. We dienen oprecht te trachten deze zwakheden te ontdekken en de Almachtige vragen om Zijn vergeving en bescherming. Willen wij de nabijheid van Allah bereiken dan moeten wij ons reinigen.

Als we oprecht en zuiver handelen zal na de Ramadan ons een nieuw leven geschonken worden. Met andere woorden als wij bij onszelf te rade gaan wat goed en verkeerd is en wij kunnen daarin eerlijk zijn tegen over onszelf en vervolgens verbeteren, dan pas hebben wij een wending kunnen geven aan ons leven.
De Islam legt grote nadruk op het lichamelijk, zedelijk en geestelijk ontwikkelen van de mens. Als iemand het liegen, bedriegen, kwaadspreken en vuile taal gebruik niet achterwege laat heeft het vasten geen nut.

Aan het einde van de Ramadan moeten Moslims hun best doen de verbeteringen die zij tijdens het vasten in deze gezegende maand hebben bereikt verder vast te houden voor hun hele leven. Als alle Surinamers dit voorbeeld volgen van innerlijke zuivering en van dienstbaarheid aan de zwakkeren, kunnen wij een ideale samenleving creëren, waarin er geen plaats is voor maatschappelijke wantoestanden als criminaliteit, corruptie en andere ongewenste zaken.

Aangezien het vasten een vrij zware taak is en de vastenden hun dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk voortzetten is het van belang dat hun medemensen die niet vasten, zich onthouden van incorrecte handelingen, woordgebruik etc. om de vastenden niet onnodig in een problematische situatie te manoeuvreren.

De VHP doet een dringend beroep op alle Niet- Moslims, alle ondersteuning te geven aan de Moslimbroeders en zusters die vasten, opdat zij succesvol kunnen zijn in hun nobele doel van het vasten.

Dit jaar gaat de partij wederom een Ied-Milan (feestelijk samenzijn) organiseren voor de moslimbroeders en zusters. De partij wenst het Surinaamse volk in het algemeen en alle moslimbroeders en zusters in het bijzonder een gezegende en succesvolle maand Ramadan.

VHP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May