CHS stelt uitslag van de verkiezingen vast
15 Jun 2015, 12:36
foto
De resultaten van de verkiezingen werden voorgelezen en op het scherm geprojecteerd.


Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft zojuist de landelijke uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt in een openbare zitting. Alle uitslagen zijn per kiesdistrict in alfabetische volgorde bekendgemaakt. De leden van het CHS lazen het aantal geldig uitgebrachte stemmen op die zijn uitgebracht op de politieke partijen. Daarna werd aangegeven wie de gekozen Assembleeleden zijn.

Nadat de gekozen Assembleeleden zijn opgenoemd door de CHS-leden, werden na een korte pauze, de resultaten van de regionale organen bekendgemaakt. Het scherm waarop de resultaten geprojecteerd werd, deed het niet altijd. De namen van de gekozen ressortraadsleden werden per ressort opgenoemd. Het gaat om 62 ressorten landelijk. Per kiesdistrict werd ook aangegeven welke districtsraadsleden zijn gekozen. Dit proces heeft geduurd van 10.00 uur tot 12.00 uur.

De zitting werd ook bijgewoond door de verschillende hoofdstembureaus. Zij hebben de processen-verbaal van de verkiezingen doorgestuurd naar het CHS. Deze zijn gecontroleerd door het CHS en waar nodig gecorrigeerd. De voorzitter van het CHS, Eugene Merkus, gaf aan het eind van de zitting nog aan hoeveel stemmen de verschillende partijen hebben behaald en wat het resultaat is in zetels. Van de elf politieke organisaties die hebben deelgenomen vijf zetels behaald. Er zijn 51 Assemblee-, 118 districtsraads- en 764 ressortraadsleden gekozen. Het gaat om 933 gekozen kandidaten.

De NPS heeft bezwaar aangetekend tegen de uitslag van ressort Rainville, waarbij een ander resultaat is bekendgemaakt dan door het hoofdstembureau Paramaribo. Er zijn 12 rr-zetels naar V7 gegaan en 5 naar NDP. De NPS vroeg om transparantie en uitleg, aangezien het om een groot verschil gaat. Het hoofdstembureau had aangegeven dat 1 rr zetel naar de NDP was gegaan. André Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP, vroeg hoe 2 ressortzetels van Carolina in het district Para toch naar V7 zijn gegaan, terwijl het hoofdstembureau had aangegeven dat alle zetels naar de paarse partij gaan. Misiekaba merkte op dat de NDP een totaal heeft van 404 voor rr, terwijl CHS aangeeft 398. Voor dr heeft NDP 60 geteld, maar CHS geeft aan 58.

Na een schorsing gaf Merkus aan dat hij de bezwaren zal meenemen in het processen-verbaal. De bezwaren zijn niet ter plekke behandeld. Het CHS is tot ondertekening van het processen-verbaal overgegaan om 12.30 uur. Deze handeling moet op de openbare zitting plaatsvinden. Over de bezwaren moet er nog antwoord gegeven worden. Het laatste traject in het verkiezingsproces is het al dan niet bindend vaststellen van de verkiezingen door het Onafhankelijk Kiesbureau.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May